2019-10-10T10:36:32+02:00 10. октобра, 2019. 10:36 |

ПОКС Пожаревац: У славу Краља Александра I Карађорђевића

Делегација Градског одбора Покрета обнове Краљевине Србије Пожаревац положила је венац на споменик Краљу Александру I Карађорђевићу, у пожаревачкој Основној школи која носи славно име овог великог српског ујединитеља.

Тог дана, 9. октобра, навршило се 85 година откако је Краљ Александар убијен у Марсељу, у Француској, као прва жртва фашизма у Европи.

Представници ПОКС-а истакли су да је пожаревачка Основна школа „Краљ Александар I Карађорђевић“ једна од пет школа у Србији која са поносом носи име овог витешког Краља и подсетили на то да је некада, на простору Краљевине Југославије био велики број споменика посвећених краљу Александру Првом Карађорђевићу, док данас готово да их нема:

– Краљ Александар има велики споменик у Паризу, док га у Београду нема. Десетине споменика који су били подигнути у част краљу ујединитељу после његове смрти су срушени или уништени за време окупације током Другог светског рата или после доласка комуниста на власт, исичу из ПОКС-а, и додају:

– У Француску је отишао после успешних дипломатских успеха у Софији и Истанбулу, после стварања Мале Антанте и Балканског савеза. То је на жалост многима сметало. Пошао је у посету пријатељском народу Француске, који га је у великом броју сачекао уз овације у француској луци Марсељ. Пресудиле су му терористичке организације хрватских усташа и бугарског ВМРО, уз логистичку подршку италијанског фашистичког лидера Мусолинија.

Обраћање је завршено речима из беседе Светог Владике Николаја из 1954. године, о двадесетогодишњици убиства Краља Александра I Карађорђевића: „Хвала Богу те смо га имали и дали. Пожелели би и други да су га имали, па дали, али нису.“

Делегација Покрета обнове Краљевине Србије Пожаревац положила венац