Године иновативног рада
Године иновативног рада

Предузеће „Digital Logic“ из Пожаревца, 1. децембра прославило је златни јубилеј – пола века константног рада на развоју и иновацијама, поставши у свету препознатљив бренд електронске опреме, стално пратећи напредак нових технологија.

Своје пословање првобитно је отпочело као сервис електронске опреме, константно радећи на развоју иновативних решења, што је временом довело до формирања препознатљивог домаћег бренда електронских уређаја D-Logic. Бренд D–Logic настаје у комплетном домаћем пословном систему, који обезбеђује дизајн и пројектовање електронских система и пратећег софтвера, затим производњу и контролу квалитета, као и имплементацију, обуку корисника и сервисирање. Digital Logic тренутно има пословну сарадњу са више од 200 фирми у Србији и иностранству и опрема више од 800 возила D-Logic системима. Неки од пословних партнера су познате светске фирме попут италијанског Фијата, француске Веолије, британске Ариве и израелског Кавима. D–Logic бренд константно напредује развијајући нова, јединствена решења у ИТ индустрији, у складу са жељама и потребама садашњих и будућих клијената.

                                 МЕЂУ 30 НАЈИНВЕНТИВНИЈИХ У СРБИЈИ

Digital Logic је за првих педесет година превалио велики пут, од сервисно оријентисане мале фирме са свега пет радника, до компаније која запошљава више од 50 људи са акцентом на производњи комплетних уређаја.

-Мој отац Звонимир Рајчић, познатији као мајстор Звонко, изузетно дуго је радио на сервису радио апарата и телевизора, након тога сервису телекомуникационих уређаја, до тога да смо пружали сервисне услуге Телекому Србије. Године 2000. основали смо посебан сектор Digital Logic, који се бави производњом идентификационих система. Успели смо да у потпуности  заокружимо производни процес, од пројектовања, развоја, производње и тестирања до сервиса, уградње и прилагођавања уређаја и система појединачним потребама клијената. Са друге стране, све ово време остали смо верни принципу ангажовања квалитетних људи, који својим талентом, знањем, преданим и пожртвованим радом, доказују да су највеће богатство једне компаније. Доказ за то су и две награде београдског Сајма технике, награда Информатичког савеза Србије „Дискоболос“, као и награда „Ауреа“, када је Digital Logic  сврстан међу 30 најуспешнијих предузећа у Србији. Финале свега тога јесте Повеља града Пожаревца, која нам је посебно драга, јер је дошла од наших суграђана и локалне самоуправе. Широм света извозимо на хиљаде уређаја и једноставно то је доказ неког признања, да оно што радимо јесте иновативно, ново и другачије од осталих, истиче директор и руководилац Пројектног одељења Digital Logic-a, инжењер електротехнике Зоран Рајчић, додавши да рецепт успеха, поготово у техничким фирмама, јесу огромна упорност и енергија и захваљујући квалитетним сарадницима, који су прошли дугогодишњу селекцију, стиже се до врха. Оно што je фирму Digital Logic довело на лествицу веома успешних јесте иновативност, да управо сопственим ресурсима и средствима успева да одради нове уређаје, где креативност запослених долази до изражаја.

                                                   ОСТВАРЕН ДЕЧАЧКИ САН

Иначе, на прослави јубилеја говорећи о покретачу фирме, дугогодишњи пријатељ Благоје Савовић је истакао да је Звонимир Звонко Рајчић рођен 27. јула 1947. године у месту Миријево. Његово, за те прилике сасвим нормално и срећно детињство у десетој години прекида тешка упала плућа због чијих последица наредне две године проводи у болници. Док су његови другови дане проводили у школи и уживајући у безбрижном детињству, Звонко је школу завршавао ванредно у болници, што му је дало прилике да доста чита. Међу литературом се, сем школске, нашла и она која је заголицала машту радозналог дечака, кроз њу је први пут дошао у сусрет са радио и тв техником.

Међу 30 најуспешнијих предузећа у Србији
Међу 30 најуспешнијих предузећа у Србији

-Године су пролазиле, Звонко је константно напредовао у области коју је волео више од свега, тако да је са свега 16 година на име свог пунолетног пријатеља отворио свој први сервис, са 19 година конструише своју прву радио станицу преко које емитује локални радио програм, док пар година касније свој сервис сели у Велику Плану, одакле се 1980. године преселио у Пожаревац. Мајстор Звонко ће остати упамћен и по томе што је паралелно са свакодневним пословима у радњи спроводио и обуку радио и тв механичара. Из његове радње излази читава плејада стручних механичара, а поред тога имао је времена и за бављењем радио – аматеризмом, као и организовањем курсева у Радио аматерском клубу Пожаревац. Радо се одазивао на позиве да учествује у раду стручних комисија на такмичењима у електротехници и радио техници за средњошколце, где је чсето међу успешним такмичарима успевао да препозна будуће талентоване стручњаке. Звонко је све време радио и на јединственим проналасцима, тако да је почетком осамдесетих година конструисао први мобилни телефон који је радио уз помоћ радио станице, обавивши један од првих позива телефоном из аута на територији бивше Југославије. Крајем осамдесетих година његов син Зоран Рајчић стасава у тв сервису, неизлечиво инфициран вирусом технике ниже престижне награде на републичким и савезним такмичењима из електронике. Паралелно са сервисом, Зоран све више ради и на развоју сопствених послова, наравно пре свега везаних за електронику, при чему има велику и безрезервну очеву подршку.

На велику жалост свих, који су га познавали, 2005. године наш пријатељ Звонко је прерано преминуо оставивши за собом наслеђе чији златни јубилеј данас прослављамо. Од радио механичарске радионице радозналог дечака до фирме која запошљава преко 50 људи и извози своје производе широм света, прошло је тачно пола века, казао је Савовић.

                                            ПУТЕВИ РАЗВОЈА ПРЕДУЗЕЋА

Упознавајући присутне са путевима којима се овај својеврсни пословни  подухват  кретао у протеклих 50 година, Зоран Рајчић је нагласио да је први пут од сервисно оријентисаног до предузећа, које поред сопствене производње има и своје одељење истраживања и развоја, учествује у пројектовању и изради више десетина различитих електронских уређаја и система који се продају широм света. Други је пут од сервиса са петоро запослених до предузећа које упошљава више од 50 радника подељених у 8 сектора, који чине пословни систем Digital Logic-a. Трећи је пут од породичне фирме која се бори за своје место у окружењу, до предузећа, које је у последње две године добило велики број награда.

Интересантно је да Digital Logic обучава и припрема младе нараштаје, тако да је Урош Рајчић, син Зорана Рајчића са својим друговима већ укључен у програм обуке у програмирању и постиже завидне резултате на школским такмичењима. Управо су они будућност, која би требало да настави сада већ пола века стар пословни подухват.

Иначе, на мини штандовима су представљена пословна достигнућа „Digital Logica“, док су серијом презентација промовисани не само сектори који послују у оквиру фирме, већ и људи без чијег досадашњег рада успеси не би били могући.

                                                                                                                     Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content