18341693_849830638500681_2307709002929484675_n        Од 25.маја до 3. јуна у Кучеву се одржавају јубиларни, „50. Хомољски мотиви“, јединствена смотра изворног народног стваралаштва Источне Србије. У част полувековног трајања, овогодишњи програм Смотре биће знатно богатији и садржајнији у односу на све претходне.  После бројних предпрограма, „Хомољски мотиви“ званично почињу  25. мајау Каониотварањем Етнокуће„Катарина“.  Истога дана у Центру за културу биће приређена изложба фотографија  „50. година Хомољских мотива“.

У петак, 26. маја, од 17 сати на програму је пројекција документарногфилма  „Kраљев топ  – историја српске круне“ аутора Драгана Марковића и Велимира Стојановића.Два сата касније публика ће у Завичајној галерији Центра за културу кренути „Путевима испирача злата“. Реч је о промоцији стрипа Владимира Петровића и Драгана Деспота Ђорђевића. У наставку програма биће представљен драмски текст „Сребрни цар“ Сање Савић.

Првог дана викенда програми почињу од 11 сати атлетском трком која стартује са платоа испред хотела „Рудник“. Истовремено, у порти цркве у Кучеву почеће прва од неколико радионица чији ће полазници сазнати нешто више о свирању на фрули, традиционалном инструменту овога краја. У вечерњим сатима у свечаној сали Скупштине општине Кучево биће промовисана збирка прича из Звижда и Хомоља „Чувари златног руна“.

Недеља, 28. мај биће у знаку предавања „Русаљка – Русаља у словенском контексту“ проф.др „Љубинка Раденковића. Место одржавања је Завичајна галерија Центра за културу.

И у другој недељи „Хомољских мотиви“ одвијаће се бројни програми.

       Интересантно је да ће на овогодишњој Смотри наступити многи познати естрадни уметници. Поменућемо наступ „Una Saga Serbica“, концерт Ансамбла народних игара и песама  „Коло“, гостовања  Боре Дугића, Дејана Петровића и Биг бенда, Хора  Viva vox, Ане Бекуте, Јелене Томашевић, групеВан Гоги Tропико бенда.

Share.

Comments are closed.

Skip to content