Занимање аутоелектричар траје три године и за ово занимање се ученици образују већ три деценије, колико школа и постоји. За то време план и програм је прошао кроз низ промена и унапређења тако да сада  представља образовни профил са атрактивним предметима и прилагођен је потребама тржишта. 

Поред тога, планови су занимљивији за саме ученике јер је нагласак на пракси, која се одвија у школским кабинетима и савременим аутоелектричарским сервисима, са којима школа већ годинама има традиционално добру сарадњу, како у граду, тако и у околини.

Пракса се у првој години одвија у школи, а у другој и трећој ученици знања и вештине стичу у радионицама и сервисима, где на најбољи начин и у динамичном окружењу, долазе у контакт са реалним ситуацијама и уче кроз праксу. 

Наравно, претходно се на настави упознају са  теоријским основама које су неопходне за ову струку. Завршетак школовања представља завршни испит који се полаже такође у сервисима, где ученици кроз самосталан практичан рад показују да су спремни да раде као аутоелектричари и наставе да се баве овим занимањем.

АТРАКТИВНО ЗАНИМАЊЕ

Аутоелектричар је атрактивно занимање и то је чињеница која се не мења годинама. Имајући у виду све већи број возила на нашим путевима и потребу за њиховим одржавањем ради удобне и на првом месту безбедне вожње и у будућности се очекује потреба за стручњацима у овој области. 

Према садашњим подацима ово занимање је веома тражено и спада у такозвана дефицитарна занимања. По завршетку школе ученици могу да раде у сервисима аутоелектрике, предузећима и фирмама у којима постоји возни парк који треба одржавати, у аутокућама и слично, а данас имамо и сервисе у граду које држе и  бивши ученици Политехничке школе. 

За младе који воле електронику и аутомобиле, аутоелектричар је прави избор, јер им пружа могућност да буду део једне гране која се јако брзо развија и препуна је иновација, што је за њих свакако изазов и задовољство, а по завршетку школовања имају велике могућности запослења.

УВЕК МУЂУ ПРВИМА

У претходном периоду ученици Политехничке школе на такмичењима за аутоелектричаре били су увек међу прва три места на републичким такмичењима, што говори о кавлитету рада и жељи ученика да буду међу најбољима у овој струци. Тренутно је ово такмичење у фази реорганизације, али се надамо да ћемо поново имати прилику да учeствујемо и покажемо шта знамо.

РЕДОВНО И ВАНРЕДНО

У школи је, осим редовног школовања, могуће завршити и за аутоелектричара и кроз ванредно школовање. Такође, у школи постоји и могућност стицања звања специјалиста-аутоелектричар, као пети степен образовања. 

Према плану уписа за школску 2024/25. годину, Политехничка школа ће уписати 28 ученика. Претходних година први на листи уписаних је имао 76 поена а последњи 55.

 Председник Стручног већа  и професор стручних предмета електроструке Оливера Филиповић

Share.
Leave A Reply

Skip to content