2021-04-20T20:19:58+02:00 13. априла, 2021. 14:18 |

У Политехничкој школи у Пожаревцу: Смер аутоелектричара

Политехничка школа у Пожаревцу спремна је да у њене клупе у септембру седну нови средњошколци. Школа ће ове године уписати пет одељења првог разреда за подручја рада саобраћај и електротехника. Једно од занимања је и аутоелектричар.

Аутоелектричар се бави одржавањем електричних уређаја и инсталација, као и електронске опреме у аутомобилу. Врши дијагностику кварова на електричним и електронским уређајима и компонентама и замењује их новим и исправним.

Аутоелектичари се могу запослити у свим друштвеним и приватним предузећима која имају возни парк, у сервисима за поправку возила и аутоелектричарским радњама.

Према речима Оливере Филиповић, професорке стручних предмета електро струке и шефа електро актива, образовни профил аутоелектричар постоји од самог оснивања школе и интересовање је одувек било добро. Школовање за овај смер траје три године, а ученици се уписују у комбиновано одељење од 30 ученика, у коме је 15 ученика образовног профила аутоелектичар, а осталих 15 профила сервисер за белу технику.

-У последњих неколико година интересовање за овај смер је у порасту, обзиром на то да се то занимање доста тражи и актуелно је, јер се у самој области из године у годину дешавају иновације. Овај смер је први у електро струци који је пре десет година прешао на нови план и програм. То су планови који су орјентисани на исходе, акценат је на пракси, на стручним предметима, при чему се никако не занемарују опште – образовни предмети. У првој години пракса је у школи у школској радионици, док је у другој и трећој највећим делом ван школе, што је ученицима и најзанимљивије. Завршни испит, због новог плана и програма, организује се у сервисима, односно реалном радном окружењу, где ученици обављају свој задатак онако како ће га обављати на свом радном месту, истакла је Филиповић додавши да са сервисерима са којима годинама сарађују имају јако добру сарадњу, те да у већини случајева ученици након завршене праксе и испита остану ту и да раде.

Политехничка школа у Пожаревцу препознатљива је и по бројним наградама освојеним на разним републичким такмичењима. Ни смер аутоелектричар не заостаје у томе.

-Нажалост неколико година уназад такмичења се не одржавају, јер се мењају правилници на републичком нивоу, али ми смо спремни и наши ученици су расположени да се укључе, рекла је Филиповић додавши да очекује да ће и ове године интересовање за упис на овај смер бити велико, као и до сада.