2017-03-15T11:43:11+01:00 15. марта, 2017. 11:43 |

Пољопривредна школа из Пожаревца: Златна медаља за квалитет образовања

1                                Једна од 45 школа које су учествовале на XII Mеђународном сајму образовања „Путоказ“ у Новом Саду је била и Пољоприврдна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ из Пожаревца. На овом Сајму учешће узимају основне и средње школе из Србије и земаља окружења са циљем да се покажу услови и квалитет образовања у њима. Сајам је одржан од 6. до 8. марта, а Пољопривредна школа „Соња Маринковић“ је двочасовну презентацију имала последњег дана сајма. Уз још три пољопривредне школе из Србије,  Свилајнца, Ваљева и Шапца, показала је могућности да од наредне школске године организује наставу за дуално образовање, односно образовање уз рад.

            -Наша школа је позвана од Министарства просвете, каже директор Видоје Вукашиновић, да се 8. марта представи на штанду. Пријавили смо се за оцењивање и пошто је наш рад показао квалитет добили смо од организатора Сајма златну медаљу и диплому. Превасходно нам је било важно да покажемо услове које имамо за дуално образовање. Подсећам да у Србији има доста квалитетних пољопривредних школа које имају шта да покажу и могу без проблема да створе услове за дуално образовање. Медаља за квалитет са новосадског сајма нам много значи као потврда да је то што радимо добро.

            Од девет образовних профила планираних за дуално образовање у наредној школској години у Србији, Пољопривредна школа „Соња Маринковић“ има услова да наставу организује за два: месаре и пекаре.

            -Суштина је да се пажња посвећује практичној настави а наша школа, захваљујући својој економији и радионицама пружа услове за дуално образовање. Тако смо и до сада радили са практичном наставом за ученике са циљем да их оспособимо за рад, па ћемо наставити и кроз овај нови облик школовања, каже директор Видоје Вукашиновић.

                                                             Услови за практичну наставу

            Пољопривредна школа има 82 хектара сопственог земљишта. На економији се узгајају различите ратарске културе. Има фарму крава музара, свиња, објекте за тов пилића, објекат за узгој оваца, одоговарајући машински парк за обраду земље, системе за заливање. Поврће и цвеће се гаје у пластеницима. Поред тога поседује и воћњак са различитим врстама воћака а 2011. је подигнут и нови засад винограда са 4 врста сорти грожђа. За вино произведено у школи „каберне совињон“ са етно сајма и Високој школи струковних студија у Пожаревца недавно је стигла  још једна златна медаља.