2017-10-12T20:37:42+02:00 12. октобра, 2017. 12:19 |

Пољопривредна школа: Прва и најстарија у Србији

145 ГОДИНА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ СА ДОМОМ УЧЕНИКА „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ У ПОЖАРЕВЦУ

 

 

            Са Свечане академије

Свечаном академијом обележен Дан школе и 145 година постојања најстарије образовне пољопривредне установе у Србији

Свечаној академији организованој тим поводом, присуствовао је велики број званица, представника Браничевског управног округа, локалне самоуправе, Браничевске епархије, Школске управе у Пожаревцу, Војске Србије и МУП-а, Школског одбора и Савета родитеља, директори основних и средњих школа, јавних предузећа и установа, наставника, ученика и њихових родитеља.

Видоје Вукашиновић

Поздрављајући госте, уз подсећање на богату историју школе, директор Видоје Вукашиновић је рекао да је Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ једна је од најсавременијих средњих стручних школа у нашој земљи, па и шире, и наставио:

– Данас школујемо преко 400 редовних ученика у 19 одељења за 8 образовних профила из области пољопривреде, ветерине, хортикултуре и прераде хране. У школи је 116 запослених од којих 62 професора, васпитача и стручних сарадника. Школа је опремљена за квалитетно извођење теоријске наставе у савременим условима. Практична настава се реализује на школској економији која располаже са 80 хектара земље, потребним објектима за сточарство, ветеринарском амбулантом, пекаром, радионицом за прераду воћа и поврћа, пластеницима, системом за наводњавање, машинском радионицом и потребном пољопривредном механизацијом. Дом ученика капацитета 177 места, пружа ученицима висок стандард смештаја и исхране.

У школи се стално ради на опремању, осавремењавању и побољшању услова за учење и рад. Школа улаже сопствена средства али се ослања и на Град Пожаревац који је прошле године за адаптацију дела простора издвојио 9 милиона динара, истакао је директор Вукашиновић.

 

            Бојан Илић

Дан и јубилеј Пољопривредне школе ученицима и наставницима честитао је председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић. Између осталог је рекао да држава неће чврсто стајати на својим ногама док потпуно не уреди област за коју се овде школују кадрови и да је локална самоуправа и даље спремна да улаже у опремање образовања.

 

Велиша Јоксимовић

Речи директора школе потврдио је и руководилац Школске управе за Браничевски и Подунавску округ Велиша Јоксимовић, и сам некада ученик ове школе, и како је нагласио, „ са поносом и ђак генерације“. Јоксимовић је најавио, јер најстарија пољопривредна школа у Србији заслужује да има забележену историју, скоро штампање књиге – монографије.                                                                                                                                                             

Награђени ученици и наставници

Поводом Дана школе најистакнутијим ђацима су уручене награде за успехе постигнуте на републичким и међуопштинским такмичењима. Награђено је и 80 ученика школе који су претходни разред завршили са одличним успехом.

Директор Видоје Вукашиновић и председник Школског одбора Тихомир Миленковић, уручили су и јубиларне награде запосленима који су у школи провели 10, 20, 30 и 35 година.

 

Изложба производа ученика Пољопривредне школе

            Гости на свечаности

 

 

 

 

 

 

Детаљније читајте у новом броју недељника „Реч народа“, који излази 17. октобра.