2018-05-18T09:14:59+02:00 18. маја, 2018. 09:14 |

ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА СА ДОМОМ УЧЕНИКА „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ ПОЖАРЕВАЦ

Цвећар – вртлар, све о биљкама

 

У школској 2018/2019. години поред осталих образовних профила Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ уписује и трогодишњи образовни профил цвећар – вртлар. На овом смеру, поред општеобразовних предмета, ученици уче и стручне предмете: цвећарство, декоративну дендрологију, подизање и негу зелених површина, пољопривредну технику, повртарство, лековито и зачинско биље и као важан сегмент, заштиту биља. У току школовања имају практичну наставу коју обављају на школској економији и цвећарама у Пожаревцу.


Економија Пољопривредне школе има пет пластеника површине 700 кватратних метара, лепо уређен парк богат лишћарским и четинарским дрвећем. За рад располаже и добро опремљен машински парк.

Цвећар-вртлар радом у практичној настави стиче знање и вештине да гаји, набавља или продаје све врсте цвећа.Оспособи се да од резаног цвећа и зеленог растиња  обликује цветне аранжмане и букете, уређује и одржава вртове и зелене површине, паркове, спортске терене и друге површине. Зна да сади дрвеће, украсно растиње, штити и лечи од штеточина дрвеће и цвеће. Ученици смера цвећар – вртлар се осим производњом цвећа и дрвећа, науче да  производе лековито биље и поврће.

ОД ПОЖАРЕВЦА ДО ЕСТОНИЈЕ

                                  Срећан пут и победите!          

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ из Пожаревца ове године, као једини представник Србије учествује на Међународном такмичењу „Млади баштован 2018.“ које се одржава од 17. до 19. маја у Естонији. Пласман на ово такмичење омогућило је освојено друго место на Републичком такмичењу у области хортикултуре 2017. године. У Естонију путује један ученик са ментором – супервизором  Милицом Митић, професором стручних предмета на образовном профилу цвећар – вртлар и техничар хортикултуре. Своје представнике на такмичење у Естонији из школе испраћају жељом и речима „срећан пут и победите!“      

                         УСПЕШНИ НА ТАКМИЧЕЊИМА

Пољопривредна школа „Соња Маринковић“ има добру сарадњу и организује посете ученика произвођачима цвећа из Кусића. Као резултат сарадње инициран је Сајам цвећа у Пожаревцу, где ученици сваке године имају свој изложбени и продајни простор. Добра сарадња остварује се са основним и средњим школама око уређења ентеријера и зелених површина. Изузетно запажене и награђиване изложбе цвећа ученика су и на фестивалима младих сваког пролећа у Пожаревцу.

Редовно се организују посете Међународном сајму хортикултуре у Београду и учествовање на такмичењима аранжирања цвећа. Високе пласмане и запажене успехе ученици смера цвећар –  вртлар бележе и на републичким такмичењима средњих пољопривредних школа, како на тестовима теоријских знања, тако и у практичним задацима.

Упис у први разред

                         У први разред Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ школске 2018 / 2019. године ће уписати по једно одељење од 30 ученика на четворогодишњим образовним профилима: пољопривредни, ветеринарски и прехрамбени техничар.

Од трогодишњих образовних профила уписаће ученике на занимања произвођач прехрамбених производа, цвећар – вртлар, пекар и месар. На свако од ових занимања уписује се по 15 ученика.

Након завршетка  трогодишњег  школовања, цвећар – вртлар може да ради у расадницима, декоративним центрима, националним парковима, комуналним предузећима, ботаничким баштама, цвећарама, приватним расадницима цвећа и растиња. Могу се доквалификовати на четвртом степену у звању техничар хортикултуре као и стицањем специјализације на петом степену. Доступан им је у упис на високим школама за струковне студије.

Традиција и квалитет

              Указом Народне скупштине Књажевине Србије 10. октобра 1872. године у Пожаревцу је основана је Земљоделско шумарска школа. Кроз  три века историје, школа се мењала и прилагођавала времену и стандардима, пролазила кроз реформе, напредовала, осавремењавала да би и данас била цењена и значајна образовно-васпитна установа. Данас ради под називом Пољопривредна школа са домом ученика “Соња Маринковић“. У 21. веку то је средња стручна школа са око 400 ученика који се образују за рад у пољопривреди, ветерини, прехрамбеној индустрији и хортикултури. Стручан тим професора их води кроз општеобразовну, теоријску и практичну наставу по школским програмима и у добро опремљеним учионицама, кабинетима, лабораторијама, економији и радионицама.


ДАН ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ

                                Три народа кроз сличности

             У оквиру пројекта Савета Европе „Подстицање демократске културе у школама“, у Пољопривредној школи „Соња Маринковић“ у Пожаревцу 9. маја је организован Дан демократске културе. Овај занимљиви програм припремили су ученици и наставници школе у сарадњи са Ромском канцеларијом из Костолца.

             Кроз историју и предања, казивања, песму и игру, представљана су три народа и културе који вековима заједно живе на овом простору, Срби, Власи и Роми. О вредности пројекта чији су учесници ученици, директор Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“, Видоје Вукашиновић је поздрављајући госте „Дана демократске културе“, рекао:

             -Школа треба да буде место где ће се подстицати и стицати лично искуство у демократским поступцима, развијати услови за учествовање, дијалог, ненасилно решавање сукоба, комуникацију и успостављање културе права и одговорности. Као школа отворени смо за увођење новина и учешће у пројектима који нису само везани за подручја рада у коме се образују ученици, већ имају за циљ развијање вредности као што су солидарност, поштовање другог, толеранција. Учешћем у овом пројекту у могућности смо да креирамо процедуре које ће се примењивати у образовно – васпитном процесу у будућности као резултат наше добре праксе.

             У програму, кроз причу и песму, чула су се сва три језика, српски, влашки и ромски. Виделе су се фолклорне игре ова три народа, нађено је пуно сличности у пословицама, именима и обичајима. Такође, представаљена је и традиционална и карактеристична храна истог поднебља све три националности.

             Дану демократске културе у Пољопривредној школи „Соња Маринковић“ присуствовали су представници других школа из Пожаревца као и представници Школске управе за Браничевски и Подунавски округ.

                                                                                                                         Д. Д.