2019-05-04T14:59:45+02:00 4. маја, 2019. 14:59 |

ПОЉОПРИВРЕДНA ШКОЛA „СОЊА МАРИНКОВИЋ“: Прате се захтеви тржишта

У Пољопривредној школи са Домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу   организован је „Дан отворених врата“. Скуп је намењен ученицима основних школа, првенствено осмацима који се спремају за упис у средњу школу, али и њиховим родитељима и наставницима. У разговору са професорима и директором Школе, будући средњошколци упознати су са образовним профилима које ова школа нуди из области пољопривреде, ветерине, хортикултуре и прераде хране.

И ТЕОРИЈА И ПРАКСА

            -Преко 30 професора са својим ученицима били су у улози домаћина на укупно шест пунктова на којима су будућим средњошколцима кроз радне тачке презентовани профили које наша образовна установа школује. Школа је опремљена за квалитетно  извођење теоријске наставе у савременим условима. Практична настава се реализује на школској економији која располаже са 80 хектара земљишта, од чега су 52 обрадива. Поседује потребне објекте за сточарство, ветеринарску амбуланту, пекару, радионицу за прераду воћа и поврћа, пластенике, системе за наводњавање, машинску радионицу и потребну пољопривредну механизацију. Дом ученика, капацитета 177 места, пружа висок стандард смештаја и исхране. У двориштима школе и дома постоје добро уређени паркови, који представљају пријатан амбијент за ученике и запослене. Школа располаже фискултурном салом и уређеним спортским теренима како у школи, тако и у дому.

            Да је настава у школи квалитетна потврђује управо успех ученика, и то не само кроз оцене, већ и запажене резултате на републичким такмичењима, такмичењима ученика домова средњих школа и спортским такмичењима. Велика пажња посвећује  се безбедности ученика, заступљене су бројне секције, а као плод вишегодишњег успешног рада прошле године нашој школи је припала престижна Вукова награда. Такође, у школи захваљујући квалететним кадровима ученици стичу знања и вештине не само из области струке, већ и из општих предмета како би  после завршене стручне школе могли да упишу било који факултет. Од 2021. године укидају се пријемни испити на факултетима и ученици ће после положене „националне матуре“ моћи да упишу жељени  факултет, наглашава директор Пољопривредне школе Видоје Вукашиновић.

СЕДАМ ПРОФИЛА У ПЕТ ОДЕЉЕЊА

У школи је око 120 запослених од којих је 55 професора и 7 васпитача. Наредне школске године биће уписано три одељења на четворогодишњем школовању са по 30 ученика за профиле: пољопривредни техничар, ветеринарски техничар и прехрамбени техничар. На трогодишњим занимањима доступна су два комбинована одељења. У првом са по 15 ученика биће профил цвећар -вртлар и оператер у прехрамбеној индустрији, а у другом са по 15 ученика биће комбинована занимања – пекар и месар.

Током дугогодишњег рада Пољопривредна школа је постала савремена, модерна установа, свесна неопходности сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потребе континуираног образовања, стручног усавршавања, развоја каријере, унапређења запошљивости, потребе да оспособи ученике за примену теоријских знања у практичном контексту. Специфичност ове школе је та што по њеном завршетку, ученици су спосбни да самостално организују производњу и оснују своје газдинство, односно да раде у фирмама. Тренутно школу похађа више од 400 ученика којима су на располагању савремено уређене учионице, специјализовани кабинети и лабораторија, као и добро опремљена школска економија.

Пољопривредним техничарима на располагању је све што им је потребно да стекну примењива знања. Од прве године, преко педологије и агрохемије, у другој години ратарства и пољопривредне технике, заштите биља, после тога сточарства и виноградарства, стичу потребне вештине да би били комплетни пољопривредни произвођачи. Такав приступ настави допада се ученицима и истичу да су због квалитетне праксе и одабрали да упишу школу у Пожаревцу.

На сличан начин образовање стичу и будући ветеринарски техничари. Све што науче у учионици, усавршавају и продубљују на школској фарми. Присутне су скоро све  врсте животиња, од пчела, до расних грла говеда.

-На школској економији имамо неколико фарми где ученици стичу основна знања и вештине које се очекују од ветеринарског техничара, пре свега у смислу превентиве, аплицирања лекова и осталих класичних ствари, док се теоријска настава изводи у учионицама, истиче Снежана Милосављевић, професор ветеринарске струке.

Ученици који желе да знају више о храни, пореклу и процесу производње бирају  смер прехрамбени техничар или оператер у прехрамбеној индустрији. Школа у Пожаревцу образује и пекаре и месаре.

-Ове године на прехрамбеном смеру уписујемо прехрамбене техничаре, месаре, пекаре и оператере у прехрамбеној индустрији. То је ново занимање од прошле године, врло је препознатљиво на тржишту рада пошто је тек у развоју и сигурно је да ће посла генерално за тај смер бити. Тренутно су у Србији веома тражена трогодишња занимања – месар и пекар и наши ученици раде или код социјалних партнера или у сопственој пекари. Имамо ученичку задругу и свој објекат на пијаци у Шумадијској улици који се зове „Здрав кутак“. У њему продајемо наше производе који су углавном само пастеризовани, без адитива и било каквих вештачких побољшивача,  каже Нада Јелић, професор стручних предмета прехрамбене струке.

После обиласка школских објеката и дома ученика, организован је богат културно – уметнички програм и наградна лутрија, где је подељено тридесетак пригодних поклона будућим средњошколцима.

И у будућности Пољопривредна школа жели да остане лидер на пољу образовања кадрова у области аграра и прераде хране и то не само у Браничевском округу. Запослени верују да је будућност овог краја и читаве Србије у развоју пољопривреде, те да ће квалитетни стручњаци из те области бити све неопходнији.

                                                                                                                      Д.Динић