2019-09-12T09:13:05+02:00 12. септембра, 2019. 09:13 |

Пољопривредна школа „Соња Маринковић“: Уписано пет одељења првака

Септембарски школски дани почели су и за ученике првог разреда Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу. Према плану уписа за 2019/20. годину, одобреном од стране Министарства просвете, науке и технолошког разреда, у први разред је кренуло 111 ученика, распоређених у пет одељења на седам образовних профила. Три одељења су у четвртом степену образовања, а два у рангу трећег степена:

-Ове године по плану смо уписали свих пет одељења, на занимању пољопривредни техничар у први разред је пошло 20 ученика, одељење ветеринарских техничара је попуњено до последњег места, занимање прехрамбени техничар уписала су 23 ђака. На четворогодишњем школовању су три одељења, а на трогодишњем, како је планирано, су два одељења са четири образовна профила и та одељења су комбинована. Оператер у прехрамбеној индустрији има 7 ученика, а вртлар – цвећар 11.  У овом одељењу је 18 ученика. У комбинованом одељењу пекар – месар, имамо 9 уписаних  пекара, а 11 месара, каже за „Реч народа“ директор Пољопривредне школе Видоје Вукашиновић.

 Слободних места за ученике који се ових дана предомисле има, али план од пет одељења је испуњен.

 Дом ученика на Тулби

Најстарија пољопривредна школа у Србији са традицијом дугом 140 година, у којој се стичу знања, вештине и искуства о пољопривреди, ветерини, произвоњи и преради хране, има дом за смештај ученика отворен 1996. године. У њему је смештено 177 ученика, односно капацитет је у потпуности испуњен. Већина похађа Пољопривредну, док је двадесетак ђака из других пожаревачких средњих школа. Ђачки дом на Тулби треба да прошири капацитет за још 40 места:

-Очекујемо прилично велику инвестицију за проширење дома. Министарство просвете је расписало тендер за извођача радова и већ ове године би радови требало да почну, каже директор Видоје Вукашиновић.

Осим проширења смештајног капацитета, добиће се додатни простор у ресторану и ђачкој кухињи, велика мултифункционална учионица и две радионице за прераду меса и млека.

ДОБРИ УСЛОВИ И КВАЛИТЕТНА НАСТАВА

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ има одличне услове за учење и практичну наставу јер се у то доста улаже, додаје директор, Видоје Вукашиновић:

-Сваке године одвајамо значајна средства за побољшање услова за рад у школи и за нове машине и за теоретску наставу. За ову школску годину смо уложили значајна средства, ради се о милионским вредностима. У дому, такође и у школи, смо поправили услове за извођење наставе. Купили смо један спектакометар за школску лабораторију који кошта 373 хиљаде динара, обезбедили смо пресу за пасирање воћа за школску радионицу, тако да ученици на трогодишњем школовању имају заиста добре могућности да се оспособе за обављање посла по завршетку школовања.

Настава  у школи је у потпуности стручно заступљена, али због забране запошљавања доста је професора на одређено време који су уговор потписали  до краја ове школске године:

-У суштини имамо потребу за професорима на ветеринарској групи предмета, на прехрамбеној групи, пољопривредној техници, у области сточарства, али и за професором латинског језика, за васпитачимс у дому,  домаром, куваром, руковаоцем пољопривредне механизације, чистачицама, помоћним радницима… Та радна места су се отворила по основу одласка у пензију, потврдио је директор Вукашиновић који очекује да се и то питање реши.

                                                                                             Д. Деурић