2020-07-28T08:37:43+02:00 28. јула, 2020. 08:37 |

Пољопривредници задовољни квалитетом

У општини Голубац киша је обуставила радове на жетви пшенице која је завшена на 95 одсто од засејаних 2.500 хектара. 

Приноси су различити и према подацима добијених са терена крећу се од четири до шест тона  по хектару сувог зрна. Високи приноси до 6 тона по хектару остварени су на парцелама где је примењена пуна агротехника, од балансираног уношења хранива до правовремене заштите усева од корова, штеточина и болести, уз мајске падавине које су надокнадиле зимски дефицит влаге у земљишту. Комерцијални квалитет пшенице одређен на основу хектолитарске масе и хектолитар се у већини случајева  кретао од 73 до 76 килограма. Проценат влаге у зрну, с  обзиром на високе дневне температуре као и кишне падавине, кретао се у границама стандарда од 13  до 14 одсто.

Када је у питању откупна цена која сада износи 19 динара за килограм произвођачи пшенице у општини Голубац кажу да цена не би требала да буде мања од 20 динара по килограму. Ако цена буде 20 динара иде на тржиште, у супротном иде на чекање или у сточну храну.

У атару насеља Миљевић и Клење жетва пшенице приводи се крају и приноси се крећу око 4,5 тона по хектару.

Када су у питању јари усеви кукуруза и сунцокрета они су у добром стању и последње кише су им добро дошле. По речима стручњака  високе температуре сада нису пожељне,  јер би осушила земљиште што би изазвало стрес код биљака, а тиме и умањило приносе. 

Највећи број голубачких ратара и ове године  пшеницу ће оставити на чување због тренутне цене  од  19 динара за килограм,чекајући бољу цену која би, како кажу, могла покрити основне трошкове производње.

Љ. Настасијевић