2018-11-01T14:49:32+01:00 1. новембра, 2018. 14:49 |

Положен венац народном хероју Карлу Кобалу / Položen venec narodnemu heroju Karlu Kobalu

Пројекат „Словенци  Браничевског округа“ суфинансира Министарство културе и информисања РС Projekt „Slovenci Braničevske regije“ sofinancira Ministrstvo za kulturo in informiranje RS 
Серијал текстова биће објављиван на српском и словеначком језику.

Венац су испред Удружења положили Иван Чепин, Драгана Кнежевић, Иконија Поповић, Леополд Радић, Добрица Радић, Саша Радић и Татјана Буквић // Venec so pred Društvo položili Ivan Čepin, Dragana Knežević, Ikonija Popović, Leopold Radić, Dobrica Radić, Saša Radić in Tatjana Bukvić

Чланови костолачког Огранка Удружења Словенаца „Сава“ из Беогрaда, у Спомен парку Чачалица у Пожаревцу, крај Споменика стрељаним родољубима, 30. октобра, положили су венац у знак сећања на Карла Кобала.

Том приликом је Саша Радић, председник Огранка, подсетио на овог народног хероја Словеначког порекла, који је оставио неизбрисив траг у овом делу Србије: 

– Поводом Дана мртвих, 2. новембра, данас смо уместо часа словеначког језика дошли на Чачалицу да положимо венац и запалимо свеће крај споменика где је сахрањен Карло Кобал, у масовној гробници. Он је био народни херој који је живео и радио у Старом Костолцу. Једна улица у Старом Костолцу и данас носи име Карла Кобала. Некада су се и основна школа и фудбалски клуб у том селу звали по њему. Био је цењен, поштован и вољен међу мештанима. Данас, у Марибору се једна основна школа и улица зову по њему. Карло Кобал био је шпански борац. Погинуо је између Ћириковца и Пожаревца, 1943. или 1944. године. Био је заробљен од стране Немаца, покушао је да побегне, али је ухваћен и обешен. Иначе, радио је у руднику угља у Костолцу, био је инжењер и један од руководећих људи рудника, а такође је радио и у „Сименсу“.

Како истичу, намера и жеља Удружења је да се на кући у Старом Костолцу, у којој је Кобал живео, обнови табла која је иначе већ постојала и на којој је писало да је у њој живео и радио Карло Кобал. Тим поводом је Стари Костолац пре коју годину посетио и Кобалов сестрић, који је том приликом исказао велику захвалност Удружењу на напорима које улаже да се име, лик и дело Карла Кобала заслужено памте.

         (ПРЕВЕДЕНО НА СЛОВЕНАЧКИ)

V POŽAREVCU:

Položen venec narodnemu heroju Karlu Kobalu

Člani kostoliške Podružnice Društva Slovencev „Sava“ iz Beograda, so v Spominskem parku Čačalica v Požarevcu, ob spomenik ustreljenih domoljubov, 30. oktobra, položil venec v spomin na Karla Kobala.

Ob tej priložnosti je Saša Radić, predsednik podružnice, spomnil na tega nacionalnega junaka slovenskega porekla, ki je zapustil neizbrisen pečat v tem delu Srbije:

– Ob dnevu mrtvih, 2. novembra, smo danes, namesto ure slovenskega jezika prišli v Čačalico postaviti venec in prižgati sveče ob spomenik, kjer je, v množičnem grobu, pokopan Karel Kobal. On je bil narodni heroj, ki je živel in delal v Starem Kostolcu. Ena ulica v Starem Kostolcu še danes nosi ime Karla Kobala. V preteklosti sta se po njem imenovala tudi osnovna šola in nogometni klub v tej vasi. Bil je cenjen, spoštovan in priljubljen med meščani. Danes se, v Mariboru, po njem imenuje ena osnovna šola in ulica. Karel Kobal je bil španski borec. Umrl je med Ćirikovcem in Požarevcem leta 1943 ali 1944. Po tem, ko so ga Nemci zaprli, je poskušal pobegniti, vendar so ga ujeli in obesili. Zaposlen je bil v rudniku premoga v Kostolcu, kjer je bil inženir in eden od vodilnih v rudniku, delal pa je tudi v „Siemensu“.

Kot poudarjajo, je namen in želja Društva je, da se na hiši v Starem Kostolcu, v kateri je živel Kobal, obnovi plošča, ki je sicer že obstajala, in na kateri je pisalo, da je v njej živel in delal Karel Kobal. Ob tej priložnosti, je Stari Kostolec pred nekaj leti obiskal tudi Kobalov nečak, ki je izrazil hvaležnost Društvu za prizadevanje, da bi se ime, pomen in delo Karla Kobala ohranilo v zasluženem spomnu.

 

  • Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају ставове органа који је доделио средства      /     Stališča, izražena v podprtem medijskem projektu, ne odražajo stališč naročnika