Општина Жагубица је почетком јануара по расписаном јавном огласу „Помоћ у кући за стара и изнемогла лица на територији Општине“ за реализацију ове услуге изабрала „Асоцијацију за развој општине Жагубица“. Из општинског буџета за ове намене издвојено је 3.900.000 динара. Уговор траје 12 месеци.

             Услуга помоћи у кући пружа се осмочасовно током пет радних дана у недељи. Обавеза „Асоцијације за развој општине Жагубица“ је да услугу пружа корисницима из насеља  Жагубица, Лазница, Селиште, Милатовац, Осаница, Вуковац, Рибаре, Јошаница, Изварица, Суви До, Крепољин, Близнак, Крупаја, Сиге и Милановац. Сагласност за кориснике, којих је по уговору 25, даје Центар за социјални рад Општине у складу са њиховим индивдуалним потребама.

             За обављање ових услуга обезбеђене су 4 геронтодомаћице. Помоћ у кући подразмева обезбеђивање исхране и набавку намирница и готових оброка, припрему лаких оброка и освежавајућих напитака, помоћ при храњењу и у одржавању личне и хигијене стана,  у загревању просторија, укључујући  ложење ватре, чишћење пећи, помоћ у набавци огрева, набавку и надгледање узимања лекова и примена савета лекара.

            Пружање услуга социјалне заштите „Помоћ у кући за стара и изнемогла лица“ обезбеђује се на основу Закона о социјалној заштити, Правилника о пружању услуге и Одлуке о социјалној заштити.

Share.

Comments are closed.

Skip to content