135 ГОДИНА ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ ПОЖАРЕВАЦ

Ученици и наставници Основне школе „Вук Караџић“ у Пожаревцу обележили су свечаном академијом Дан школе као и 135 година од оснивања. Као образовна установа школа „Вук Караџић“  ради од 1887. године. Данас, као и готово век и по раније, позната је као „бурјанска школа“. Када је почела са радом имала је једно одељење и 45 ђака.

Школа данас има 835 ученика који наставу похађају распоређени у 44 одељења. 

Програм који су ученици са својим наставницима припремили био је посвећен богатом делу Вука Стефановића Караџића по коме школа  носи име  од почетка двадесетог века.

 Школа данас

У Основној школи „Вук Караџић“ настава се одвија у матичној школи Пожаревцу и у шест издвојених школа. Матична школа има 12 учионица, 5 кабинета, библиотеку, фискултурну салу, кухињу са трепезаријом зборницу за наставнике, канцеларију за директора, помоћника директора, благајника, секретара, педагошко – психолошку службу и амбуланту. Има два дворишта са теренима за фудбал и кошарку.

Издвојена школа у Забели има 7 учионица, канцеларију и терене за фудбал, одбојку и кошарку. Остала издвојена одељења имају по 2 учионице, канцеларију и терене за физичко. Издвојене школе су од матичне удаљене  до 17 километара.

МНОГО УСПЕШНИХ ЂАКА

Госте свечане академије одржане поводом Дана школе поздравио је директор Владан Видојевић који је између осталог, рекао:

– Велика је част и привилегија бити на челу установе која постоји 135 година. Много је успешних ђака наша школа изнедрила. Они сада заузимају значајна места у нашем друштву и својим су радом допринели угледу наше школе. Школа данас броји 835 ученика распоређених у 44 одељења. Има  укупно 105 запослених радника. Свој образовно – васпитни рад школа темељи на квалитетној и савременој настави, бележи бројна постигнућа на свим такмичењима како у наставним тако и у ваннаставним активностима, уметности и спорту. Поносни смо на наше ученике који уз помоћ својих наставника постижу значајне резултате.

У школи настоје да обезбеде најбоље услове за што квалитетнији наставни рад, додао је директор Видојевић:

-У циљу побољшања услова рада у школи, трудили смо се да обновимо простор који нас окружује. Град Пожаревац издваја значајна финансијска средства за обнову школе. Поменућу само оно што смо у последњој години уз помоћ Града урадили. Заменили смо ограду у малом дворишту школе, средили ученичке тоалете, обновили фасаду на унутрашњем делу школе – атријуму и набавили нови школски службени аутомобил. 

СТАРИЈА И МОДЕРНИЈА

Основна школа „Вук Караџић“ у Пожаревцу као и друге образовне институције има и пуну помоћ Министарства просвете Србије, рекао је директор на свечаној академији поводом обележавања Дана школе:

-У сарадњи са Министарством просвете у оквиру пројекта „Дигитална учионица“ прибавили смо велики број лаптопова и пројектора. Све то пред нас ставља високе циљеве које би требало остварили али и оправдати указано поверење. На прагу још једног рођендана наше школе, можемо да закључимо да је она све старија али и модернија. Креативност, смех, идеје и енергија наших ученика и наставника гурају нас ка још већим успесима.

Захвалнице пријатељима школе

На свечаној академији поводом обележавања Дана Основне школе „Вук Караџић“ додељене су захвалнице за помоћ и подршку која се пружа школи.

Захвалнице су додељене Граду Пожаревцу, Црвеном крсту, Центру за културу, Компанији „Дунав осигурање“ Пожаревац, Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ Пожаревац, СМВ Марко Кукољ, предузећу „Про тек“ д.о.о Пожаревац, предузећу „Поповић и синови“ Пожаревац, Занатској радњи Александар Тошић, Предузећу за заштиту на раду Safe life, Агенцији за заступање у осигурању „Лидер плус“, ПП „“Филип“ Пожаревац, СЗР „Багеркоп“, Штампарији „Ситограф“, књижари Про нова плус“, предузећу „Ика промет“, грађевинском предузећу „Лазић Никола – градња Костолац“, и Компанији „Арива Литас“.

Захвалнице је на свечаности уручио директор школе Владан Видојевић.

Свечаној академији у Основној школи „Вук Караџић“ одржаној 10. новембра присуствовали су између осталих, заменик градоначелника Пожаревца Славиша Алексић, председник Скупштине Града Предраг Мијатовић, већник задужен за просвету др Горан Несторовић, представници Школске управе Пожаревац, Црвеног крста, Центра за културу, директори основних и средњих школа као и Предшколске установе „Љубица Вребалов“, директори јавних предузећа и установа, чланови Школског одбора и Савета родитеља школе, родитељи ученика, бројни сарадници и пријатељи ове школе.

Д. Д.

Фото В. Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content