2019-01-24T09:30:50+01:00 24. јануара, 2019. 09:28 |

Поносни на своју визију и мисију за будућност

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ У 2018. ГОДИНИ

У години великог јубилеја, пуних седам деценија постојања и рада Историјског архива Пожаревац, уз изузетна достигнућа и завређену високу позицију у архивистици и култури, ова институција не престаје да стално помера своје већ врло високе циљеве и домете у улози „чувара памћења, баштиника култура, доказа човековог постојања, капије прошлости…“. Историјски архив Пожаревац препознатљив је по убрзаном напретку, изузетној динамици усвајања савремених метода рада и њиховој имплементацији, по својим изложбама, издавачкој делатности, атрактивним пројектима и отвореним стручним питањима. Историјски архив је у 2018, у оквиру обележавања своје седамдесетогодишњице рада и седмогодишњице постојања националног научног часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“, одржао у Пожаревцу дводневну међународну научну конференцију „Архиви у трећем миленијуму – вечна исходишта историје“, окупивши 36 стручњака из Србије, Руске Федерације, Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, чија излагања су објављена у овом часопису.

 Међународна научна конференција била је организована са циљем спровођења тежње на унапређењу сарадње на пољу архивске науке и струке и научно-истраживачког рада, као и сарадње између архивских институција и самих научних и културних посленика. Са друге стране, одржана конференција је и део ширег процеса отварања домаће науке и струке и успостављања квалитетније комуникације и размене вредности и резултата стручног и научног рада.

„АРХИВ У 21. ВЕКУ –

РЕТРОСПЕКТИВА ИЗЛОЖБИ И ИЗДАЊА 2003-2018“

 

Током  петнаест година, од 2003. до 2018. урађена је 91  поставка 33 тематске изложбе, изложбе су 61 пут гостовале у земљи и иностранству, 100 је број публикованих издања,  организовано је 129 културних догађаја (90 свечаних отварања изложби и 39 промоција издања)  на којима је било укупно 113.219 посетилаца из Србије.

Др Јасмина Николић

-Желели смо да прошетамо кроз прошло време, сагледамо постигнуте резултате наших издавачких и изложбених подухвата, да се подсетимо обрађених тема, аутора, повода, тимова стручних људи који су заједно радили на свакој публикацији и изложби Историјског архива Пожаревац, да поново доживимо узбуђење сваког изложбеног простора где смо били, проживимо свечану атмосферу сваког догађаја приређеног у част новообјављене књиге или нове изложбе, сетимо се људи који су учествовали у програмима отварања изложби и промоцијама књига, публике која је присуством и бројношћу давала значај сваком нашем културном догађају, дуготрајног и упорног тимског рада свих нас у Архиву на сваком изложбеном и издавачком подухвату,  рада који превазилази свако радно време и тренутну слику броја запослених, али дефинише посвећеног архивисту. Сада, када обележавамо седамдесет година од оснивања Архива, са поносом и великом захвалношћу сећамо се свих поменутих и непоменутих личности које су учествовале у стварању наших културних производа, изложби и издања, којима се ми данас поносимо. То је и тренутак сећања на све оне који су у овој установи радили, који су допринели да се сачува архивска грађа у архивским депоима и тиме омогућили да је учинимо доступном јавности кроз изложбе, публикације, мултимедијалне пројекте на посебно организованим свечаностима – правим културним догађајима, чију ретроспективу објављује ова изложба и каталог,  истакла је др Јасмина Николић, директорка пожаревачког Архива.

У 2018. ГОДИНИ 30.556 ПОСЕТИЛАЦА

Историјски архив Пожаревац је у 2018. години остварио укупно 234 изложбена дана гостујући својим изложбама 9 пута, у галеријама у Београду, Новом Саду, Суботици, Сомбору и Параћину, на којима је било 15.082 посетилаца. Од тог броја, изложба „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“ гостовала је у Новом Саду, Београду, Сомбору и Суботици, остварила 100 изложбених дана и 4.094 посетилаца, а изложба „Логор Бањица 1941-1944 – заточеници из Пожаревца и Браничевског округа“ гостовала је три пута у Београду, остварила 51 изложбени дан и  окупила 6.250 посетилаца.

-Са друге стране, у Пожаревцу су постављене две нове изложбе „Ретроспектива – изложбе и издања 2003-2018“ и „Поносни на своју визију… Ретроспектива 2000-2018“ које су оствариле 40 изложбених дана и 1.117 посетилаца. Три сталне изложбене поставке Архива („Занатство Округа Пожаревачког 1850-1950“, „Пожаревац на старим фотографијама“ и „Два века војске у Браничеву“) примиле су 17 колективних организованих посета са 3.688 посетилаца, уз стручно вођење и предавања аутора изложби, архивских посленика, подсећа Николић.

Документарни филм „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“ емитован је у Сомбору, Сенти, Ћуприји, Параћину, Пожаревцу и на ТВ „Поморавље“ (у два термина) – седам филмских пројекција и 15.474 гледалаца.

КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНА И ОБРАЗОВНА ДЕЛАТНОСТ АРХИВА

И ЗАШТИТА АРХИВСКЕ ГРАЂЕ КАО КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

 

Година за нама обиловала је активностима. Током године Архив је био активан и у образовним установама. Одржана су четири тематска предавања из историографије ученицима пожаревачких основних и средњих школа („Свакодневни живот у окупираном Пожаревцу 1915-1918“, „Велики рат кроз архивска документа“, „Пожаревачке школе у Другом светском рату“ и „Добротвори и задужбинари Браничевског округа“), као и едукативни семинар из архивистике за предшколске установе, основне и средње школе из свих општина Браничевског округа.

– Организовали смо дводневну међународну научну конференцију из архивистике и историографије, манифестацију „Путујте са нама кроз време – ми чувамо историју, под слоганом: Архиви: памћење, управљање, баштина“, реализовали едукативни пројекат „Архив и вртићи – сликовница и бојанка“ и две промоције наших нових издања, учествовали на две међународне конференције у Напуљу и Сенти са приказима пројеката Историјског архива Пожаревац и објавили 6 нових наслова у едицијама „Зборници докумената“, „Научноинформативна средства о архивској грађи“, „Изложбени каталози“, седми број часописа „Записи“ и сликовницу и бојанку „Авантура у Архиву“.

 Такође, услужили смо 1.200 корисника и 62 истраживача архивске грађе у Архиву, микрофилмовали 8.950 архивских докумената, дигитализовали 8.950 архивских докумената, направили 2.298 фотографских снимака, преузели у Архив 142 м/1 архивске грађе, излучили 1.782 м/1 безвредног регистратурског материјала у регистратурама и 145 м/1 у Архиву, бавили се набавком архивских кутија и полица, књига и периодике за архивску библиотеку, техничком заштитом архивске грађе и објеката Архива и многим текућим пословима, истакла је директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, у разговору за нашу новину.

                                                                                                                                    Д.Динић