Kомпанија “Арива Литас”, као део Аррива Групе, која послује у 14 земаља, и ове године је у саобраћај укључила аутобус који поседује носач за бицикле, на свакодневној линији Београд – Kладово. Иначе, “Арива Литас” је прва компанија која је понудила ову услугу у Србији свим заљубљеницима у двоточкаше 2017. године.

Дугорочно посвећена унапређивању квалитета превоза путника у Србији, Арива је са партнерима, Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ и Дунавским центром за компетенцију, обезбедила специјалну аутобуску линију. Имплементација носача за бицикле на Аривин аутобус доприноси слободи мобилности, повећава доступност бројних дестинација бициклистима, те промовише бициклизам као алтернативу кратким вожњама аутомобилом, како би се смањила емисија штетног гаса.

Специјални носач може да понесе пет бицикала, а услуга његовог коришћења уз куповину карте је бесплатна. Аутобус је почео да саобраћа на линији Београд – Kладово -Београд, сваког дана, по следећем реду вожње:

  • Београд 06:00 – Пожаревац 7:15 – Велико Градиште 8:10 – Голубац 8:35 – Доњи Милановац 9:45 – Kладово 11:00;
  • Kладово 16:15 – Доњи Милановац 17:30 – Голубац 18:35 – Велико Градиште 19:00 – Пожаревац 19:50 – Београд 21:10.

Цена повратне карте за Арива поласке на релацији Београд – Kладово износи 2.300 динара, док је цена карте у једном правцу 1.550 динара.

Линија овог специјалног аутобуса није изабрана случајно – користећи је, љубитељи активног одмора добијају могућност да истраже бројне бициклистичке стазе на подручју Ђердапске клисуре. Ђердапска бициклистичка рута отворена је 2016. године, претварајући овај предео у изузетну бициклистичку дестинацију, која се састоји од шест мањих рута прилагођених различитим групама – од најлакше за породичне вожње, до најтежих за љубитеље екстремног спорта.

– Највише интересовања претходне године било је из других земаља, као што су Немачка, Аустрија, Словенија, а наше услуге користило је око 40 страних држављана. Такође, све више људи из Србије користи носаче за бицикле, као и удружења која хвале новитет који смо увели, истиче Ана Лаушевић, менаџер за комуникацију и маркетинг у компанији “Арива”.

Ђердапска бициклистичка рута повезује Kладово и Дробету Турну Северин, а на том путу мапирано је чак петнаест природних и културно-историјских атракција – седам у Србији, седам у Румунији и једна заједничка – хидроелектрана Ђердап.

Компанија “Арива” је један од водећих пружалаца услуга превоза путника у Европи. Запошљава више од 53.000 људи и годишње испоручује 2 милијарде путничких путовања у 14 европских земаља.

“Арива” је део “Deutsche Bahn” (DB), једне од водецћих светских компанија за превоз путника и логистику, и одговорна је за регионалне путничке услуге ван Немачке. Више информација о компанији доступно је на https://arriva.rs/.

Навигација кроз ову невероватну авантуру значајно је олакшана и захваљујући бесплатној “Iron Gate Cycling” апликацији, која је доступна за Андроид и iOS телефоне.

Додатно, Дунавски центар за компетенцију је у сарадњи са локалним партнерима у Ђердапу успоставио још једну нову услугу. Од ове сезоне циклотуристи могу да користе и превоз по позиву, који омогућава лакше прелажење одређених деоница, било као део планираног трансфера, или у циљу избегавања опасних деоница, узбрдица или помоћи при већем квару бицикла. Услугу пружају такси предузећа из Србије и Румуније и тренутно су на располагању четири возача. Вожњу је могуће наручити преко Вибер групе “Iron Gate taxi on demand, док ће ускоро туристи имати прилике да то ураде и у информативним центрима за туризам и саобраћај у Kладову. Превоз по позиву доступан је од 1. априла до 30. септембра ове и идуће године, у терминима од 8 до 20 сати сваког дана.

Дестинације које су повезане овом врстом услуге су Голубац, Доњи Милановац, Неготин,  Kладово – места кроз која пролази највећи број циклотуриста у Србији. Kладово, град који је недавно добио сертификат дестинације које задовољава стандарде одрживог путовања кроз пројекат “Trans Danube Pearls”, представља централну тачку поласка вожњи. Ова дестинација је повезана са румунским градом Дробета Турнум Северин и другим дестинацијама: Оршава, Свињица и Нова Молдова. На тај начин туристи сада имају прилику да лакше обиђу и регион који се налази даље од система стаза Ђердапске бициклистичке руте.

Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content