2020-07-14T21:43:35+02:00 14. јула, 2020. 21:43 |

Попуњене Пожаревачка гимназија и Медицинска

У нешто другачијим околностима због епидемиолошке ситуације, завршена је школска година и упис у први разред средњих школа, а након првог и другог уписног круга биће још могућности у августовском року.

Ученици који су распоређени у првом кругу, 13. и 14. јула, завршавају упис првог разреда жељеног занимања. То су могли да учине и електронским путем, преко апликације „Упис“. Они који нису имали ту могућност, упис су могли да обаве у школама.

Ученици који нису распоређени у првом кругу, у понедељак, 13. јула, у другом уписном кругу, попуњавали су и предавали листу жеља за преостала слободна места. Иначе, у суботу, 11. јула, објављен је коначан распоред уписа ученика по школама и образовним профилима.

Како наводи руководилац Школске управе Пожаревац Велиша Јоксимовић, полагање завршног испита и упис у први разред средњих школа Браничевског округа прошли су на уобичајен начин и у складу са стручним упутством Министарства просвете:

– Сам упис који се одвијао у средњим школама протекао је у складу са планом и препоруком да се реализује електронским путем. Ове године је новина у упису била отварање одељења у Пожаревачкој гимназији за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Одељење је потпуно попуњено, као и остала у првом кругу у Пожаревачкој гимназији.

Добра реализација уписа традиционално је била у Медицинској школи у Пожаревцу где су сва одељења попуњена у првом уписном кругу. Политехничка школа је попунила у првом кругу профил возач моторних возила на трећем степену као и два одељења техничар друмског саобраћаја на четвртом. У Економско – трговинској школи сва одељења четвртог степена су попуњена, остало је нешто места на занимањима трговац и конобар. Занимљиво је да је за профил на трећем степену кувар владало велико интересовање јер је то занимање које се веома тражи. У Техничкој школи „Никола Тесла“ у Костолцу веома добро су попуњена места за профиле аутомеханичар и заваривач на трећем степену, и на четвртом степену на смеровима у области електротехнике. На машинском и рударском одсеку има још слободних места.

Успех на завршном испиту

Успех осмака на завршном испиту био је на нивоу прошлогодишњег, оценио је Велиша Јоксимовић, руководилац Школске управе Пожаревац.

– У организацији завршног испита водило се рачуна и акценат је био на градиву које је реализовано пре увођења ванредног стања. Сам испит је прилагођен  околностима и сматрамо да је онлајн подршка у савладавању градива била одговарајућа. Треба имати у виду да припрема не траје само једну школску годину него се одвија током целог циклуса, од петог разреда па до завршетка школовања. Успели смо да сачувамо школску годину и да је у складу са законом приведемо крају, што је велики успех у оваквим околностима. Наш образовни систем је показао веома велику виталност.

Јоксимовић је потврдио и да су почеле припреме наставника за нову школску годину.

У Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ Пожаревац највеће су интересовање и упис за смер ветеринарски техничар. На свим осталим смеровима на четвртом и трећем степену места има, каже Јоксимовић и додаје:

– Пољопривредна школа нуди одличне услове за рад, подршку у учењу и за оне са стране, добар смештај у дому. Зато им и препоручујемо ову школу, јер је остало места за августовски уписни круг.

Као посебност овогодишњег уписа, руководилац Школске управе Пожаревац Велиша Јоксимовић наводи:

– Оно што је карактеристично је да велики број ученика на нивоу Браничевског округа није исказао жељу за упис у средњу школу. Ради се о неколико десетина ученика, највероватније због епидемиолошке ситуације, па апелујемо на родитеље и ученике да то ураде у августовском року, јер места има у готово свим школама у Пожаревцу, у Петровцу на Млави, Кучеву, Жагубици, Великом Градишту са издвојеним одељењем гимназије у Голупцу.

План уписа у школама Браничевског округа је добро избалансиран са бројем ђака који завршавају осми разред и готово се поклапа у проценат, тако да места има за све.

Д. Д.