2020-03-09T08:58:55+01:00 9. марта, 2020. 08:58 |

Породични књижевни таленат

У Малој сали Центра за културу Пожаревац приређена је промоција две занимљиве књиге: „Зрна сећања“ Милке Николић и „Sibyl“ Драгана Николића. Прво издање је аутобиографско дело у коме су склопљени делови мозаика из живота: претке, одрастање, сећања на људе са којима се дружила и сретала, почившег супруга Жицу,  догађаје којих се радо сећа прожети спортом, јер је ауторка радни век провела као професор физичког васпитања… Друго промовисано дело представља последњу књигу из трилогије „Мимосвет“ која је књижевна фикција Драгана Николића, иначе генералног секретара Спортског савеза Града Пожаревца.

Промоција је реализована као мала драмска представа у којој су на несвакидашњи начин представњени мотиви из књиге „Sibyl“.  Овом приликом у улози Глумца наступио је Зоран Матијевић Мата, својевремено првак драмске секције Економске школе у Пожареву, у улози Бабе Гордана Митић, пожаревачка глумица и  списатељица и у улози Балерине Катарина Николић, у више наврата примабалерина Балетског студија „Амадеус“, сада студент у Београду. Глас Архађелу позајмио је Слободан Васић Васа, најхуманији Пожаревљанин у 2019. години према оценама жирија „Вечерњих новости“.

По одржаној представи у холу Центра настављено је дружење аутора са гостима, а читалачкој публици била су изложена дела „Зрна сећања“ Милке Николић које је она уз посвету поклањала свима који су то пожелели, књиге „Мимосвет“, „Неко лепше место“ и „Sibyl које чине трилогију  Драгана Николића као и издање Факултета пегадошких наука на тему како децу научити енглески језик које је написао  Јован Николић.

Куриозитет је да је ово заправо била породична промоција, јер је Милка Николић мајка Драгана Николића и бака Јована Николића по свом трећем сину Ивану.

Влада Винкић