2020-07-21T10:28:19+02:00 21. јула, 2020. 10:28 |

Посета Виминацијуму уз поштовање превентивних мера

Археолошко налазиште Виминацијум, у близини Старог Костолца, светски препознатљив римски војни логор и град, савршена је прилика за ново искуство и незабораван доживљај. Овај славни локалитет у свом саставу обухвата и Лимес парк, Авантура парк, „Domus scientiarum Viminacium“, библиотеку, маузолеј, гробнице и терме. Према речима руководиоца туристичког сектора Виминацијума Дубравке Томић, врата су отворена за посетиоце, обилазак је организован по летњем програму, уз поштовање мера заштите.

Локалитет је отворен од 9 до 19 сати, а туре са водичем полазе на сваких сат времена.

– Први обилазак полази у 9 ујутру, а последњи у 17 часова, два сата пре краја радног времена, јер је за обилазак локалитета потребно одвојити од сат и по до два, каже Томић и додаје:

– Kомплетан локалитет обилази се у пратњи локалног водича. Цена улазнице за одрасле особе је 600 динара, уколико неко у групи има пензионере цена је 400 динара, а за децу имамо бесплатне улазнице у случају да су старости од 10 година и млађи, док је за старије од 10 година цена 400 динара. На првом месту нам је безбедност посетилаца и запослених, тако да молимо све посетиоце да се максимално придржавају свих мера препоручених од стране Владе Републике Србије, а у циљу заштите од инфекције вирусом ковида 19.

Да би посетиоци могли да обиђу локалитете, посебно приликом боравка у таверни или сувенирници у којој купују улазнице и сувенире, обавезно је ношење маски. Такође, потребно је извршити дезифекцију обуће и руку, а на улазу се налазе и дезобаријере и средство за дезинфекцију руку. Задржавање у затвореном простору сведено је на минимум, ограничен је број особа које истовремено могу боравити унутра. Максимално може бити 10 особа присутно приликом куповине улазница или пића.

Моле се сви посетиоци да време после или пре обиласка Виминацијума проведу на отвореном.

– Током обиласка сви водичи имају заштиту у виду маски или визира и најљубазије молимо и наше посетиоце да са собом носе заштиту. На комплетном локалитету потребно је поштовати физичку дистанцу од најмање два метра. Мере заштите које се примењују на локалитету су подложне променама, што зависи од одлука које се доносе на највишем нивоу, од стране Владе Републике Србије и Кризног штаба, истиче  руководилац туристичког сектора Виминацијума Дубравка Томић.

Све информације о обиласку локалитета и актуелним мерама заштите  можете добити на број телефона 062 / 232 – 209 или путем мејла vimkost@gmail.com.

М. П.