2019-11-13T09:16:30+01:00 13. новембра, 2019. 09:16 |

ПОСЕТА ВИСОКЕ ГИМНАСТИЧКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ: Вишеструка олимпијска шампионка у Костолцу

Вишеструка олимпијска шампионка, легендарна гимнастичарка Нели Ким, у понедељак је посетила костолачки гимнастички клуб Спортске организације „Партизан“ и гимнастичку салу у спортској хали.

Том приликом је Ким, заједно са генералним секретаром Гимнастичког савеза Србије Гезом Микешем, разговарала са тренерима, вежбачима, као и са председником Градске општине Костолац Серџом Крстаноским, чланицом Веће Града Пожаревца Аном Миљанић и председником Спортског савеза Града Пожаревца Златаном Костићем о популаризацији спорта међу најмлађим генерацијама.

Иначе, Белорускиња Ким је вишеструка олимпијска шампионка, европска и светска. Ангажована је као председница Амбасадорског програма Међународног гимнастичког савеза, потпредседница Међународне гимнастичке федерације и потпредседница Белоруске гимнастичке федерације, док је ранијих година била и председница Техничког комитета за женску спортску гимнастику Међународне федерације.

Након краћег тренинга са гимнастичаркама, приредила је и презентацију о историји гимнастике.

– Нема будућности без историје. Деца би требало да упознају успешне гимнастичаре, са њима проведу време и тако увиде да је све достижно, истакла је Ким, и наставила:

– У гимнастици, као и у животу, најбитнија је мотивација. Важно је да деца знају улогу и значај гимнастике у развоју ума и тела. Кроз упознавање успешних спортиста деца увиђају да би и они могли да буду исто тако успешни, уколико се посвете. Себи сам задала за задатак да обиђем гимнастичке клубове. Циљ нам је да укључимо некадашње шампионе у популаризацију гимнастике и њено унапређење, јер је гимнастика основни спорт за све друге. То не значи да се од свих вежбача очекују медаље, али свакако значи формирање здравих генерација који након гимнастике могу бити врло успешни у другим спортовима. Зато је важно променити менталитет владајућих структура о гимнастици. У том смислу морам похвалити труд који улажу тренери овде у костолачког сали тиме што сами дорађују справе, али и значај подршке коју пружају локална самоуправа и држава у опремању, јер гимнастика није јефтин спорт.

Иначе, гимнастичка сала у костолачког спортској хали важи за једну од најопремљенијих у Србији, тако да сe у њој припремају вежбачи из целе земље, како је подсетио овом приликом председник Спортске организације „Партизан“ Александар Шаманц и додао:

– Имамо подршку и помоћ од стране локалне самоуправе. Такође имамо одличне тренере и педесет вежбача за такмичења, уз још 37 полазника развојне гимнастике. Овде тренирају и гимнастичари клубова „Звезда“ и „Млади радник“ из Пожаревца, али долазе и из целе Србије.

Иначе, овој посети су присуствовали и помоћница председника ГО Костолац Катарина Сарафиновић и  чланица Већа Градске општине Маријана Божић.

А. М.