Пробни завршни испит у основним школама организован је крајем марта.  Тест из математике осмаци су полагали 24. марта, док су 25. марта полагали два теста. Први из матерњег, односно српског језика, и други из изборног предмета. Изборни предмет је новина на завршном испиту. Ранијих година то је био комбиновани тест, али је ове године то промењено на основу испитивања које је вршено прошле године са ученицима и родитељима седмог разреда. Они су кроз анкете изразили захтев да се комбиновани тест реформише да се ученици не би припремали за пет различитих предмета, већ да то буде један по избору.

Пет наставних предмета од којих су могли да изаберу један за завршни испит су историја, биологија, физика, хемија и географија.

У основним школама Браничевског округа пробни завршни испит је полагало 1306 ученика осмог разреда. Већина се определила да полаже тест из биологије, а најмањи број ученика је одабрао физику.

 ЈОШ ДВА МЕСЕЦА ЗА ПРИПРЕМЕ

Драгана Костић Милутиновић

О организацији пробног завршног теста, Драгана Костић Милутиновић, просветни саветник у Школској управи Пожаревац каже:

– Реализован је у складу са прописаним процедурама и протекао је без икаквих проблема. Тестови су преузети на време, чувани су у школама на безбедним местима, на дан полагања у присуству супервизора и дежурних наставника тестови су отварани, подељени ученицима и сада је у току прегледање које се врши у самим школама. За разлику од пробног, када се буде полагао прави завршни испит, тестови ће бити прегледани на нивоу Републике. Наставници ће бити супервизори и дежураће у другим школама. 

Драгана Костић Милутиновић каже да је циљ пробног завршног испита да наставници, ученици и родитељи сагледају докле се стигло са припремама и шта су деца добро савладала од наставних садржаја, а нашта треба да обрате додатну пажњу. За детаљније припреме имају нешто више од два месеца. Полагање завршног испита је заказано за 21, 22. и 23. јун. 

 Већина за биологију, најмање за физику

Пробни завршни испит у Браничевском округу полагало је 1306 ученика осмог разреда, а од тога, већина њих, 635 је одабрало да полаже као изборни тест из биологије. То је близу 50 процената од укупног броја „малих матураната“. На нивоу Републике Србије за биологију се определило 38 одсто ученика:

-На подручју Школске управе за Браничевски округ тај проценат је чак израженије него на нивоу Републике. У неким школама и стопроцентно је било опредељивање за биологију, каже Драгана Костић Милутиновић.

Упис у први разред средњих школа следи после завршног испита 23. јуна и  прегледања тестова:

-Тада ће ученици моћи путем портала Моја средња школа да искажу своје жеље за наставак школовања. Преко овог портала се врши аутоматско распоређивање ученика на основу њихових резултата и исказаних жеља. Уколико се догоди да неки ученик није распоређен у првом кругу, поново попуњава листу жеља за други уписни круг у оним средњим школама где је остало места, наводи Костић Милутиновић.

При упису се успех током школовања бодује са највише 60, а завршног испита са 40 поена.

                                                                                                                Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content