Чланови Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године полагањем венаца крај споменика Српском војнику, војводама Петру Добрњцу и Миленку Стојковићу у Пожаревцу, на Сретење, дан када се обележава дизање Првог српског устанка 1804. године и Дан државности и уставности, одали су почаст свим ратницима који су положили животе за слободу отаџбине.

Крај Споменика војводи Миленку Стојковићу, помен је служио свештетеник Владимир Кочебер. Председник Друштва Србислав Стојановић је након што је венац и овде положен, рекао:

„Окупили смо се да одамо почаст и да се на данашњи дан сетимо Орашца 1804. године, Карађорђа и свих оних који тада тамо били. Ми, недостојни потомци треба бар за кратко да се сетимо тог периода и да покушамо гледајући у прошлост да извучемо поуке и за ове наше дане који нису једноставни.

Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године у Пожаревцу обележило је уз обред сечења славског колача и своју славу – Сретење. Председник Друштва и овогодишњи домаћин, Србислав Стојановић предао је славу наредном колачару Добривоју Јовановићу.

Share.

Comments are closed.

Skip to content