Др Вера Јоковић Костић

Потврђен је први случај вируса грипа типа „Б“ на територији Браничевског округа, односно Града Пожаревца. Од овог вируса грипа оболело је дете рођено 2016. године.

По речима др Вере Јоковић Костић из Завода за јавно здравље Пожаревац, вирус грипа типа „Б“ нема неки велики епидемиолошки потенцијал, изазива нека мања, спорадична обољења, мање епидемије регионалног ширења и обично даје блажу клиничку слику. Како је објаснила, за разлику од њега, вирус грипа типа „А“  “задужен” је за велике епидемије, пандемије, а важно је рећи и то да су у овом случају чешће мутације вируса.

-За разлику од вируса грипа типа “А”, тип „Ц“ је сличан вирусу типа “Б”, слабијег је потенцијала. Најчешће је реч о спорадичним случајевима или неке мање епидемије. На територији Подунавског округа нема потврђеног ниједног случаја обољења од вируса грипа. Данас  су у Институт „Торлак“ послате анализе једног детета годишта 2002, резултати се очекују, објашњава др Јоковић Костић и додаје:

-Завод за јавно здравље Пожаревац, прати кретање грипа у популацији. Кроз шест врста епидемиолошких надзора, један од њих је и популациони надзор, према коме се седмодневно сакупљају подаци са терена и извештава Институт „Батут“. Ово је једноставан и брз начин да се има увид у кретање грипа или обољења слична грипу у популацији. За трећу извештајну недељу, у Браничевском округу регистровано је, односно оболело 476 особа од обољења сличних грипу или од грипа. Највећи број оболелих бележи се узрасној групи од 30 до 64 године. У Подунавском округу знатно је нижи број оболелих, регистроване су 53 особе.

ВАКЦИНАЦИЈА – НАЈСИГУРНИЈА ЗАШТИТА ОД МОРБИЛА

Oд октобра прошле године, када су се појавили први случајеви морбила у Србији па до сада, свакодневно се прати ситуација кретања обољења. Од тада су пооштрене мере на територији наша два округа. У Браничевском управном округу није забележен ниједан случај оболевања од вируса морбила, међутим, крајем децембра прошле године пријављени су случајеви оболелих од морбила са територије Велике Плане, Смедеревске Паланке, а почетком ове године и на простору Смедерева, на којима је и пријављена епидемија. На простору Велике Плане и Смедеревске Паланке оболело је њих десеторо, колико и на територији Смедерева. Укупно је 20 лабораторијских потврда вируса морбила на подручју Подунавског округа са Института за вирусологију и имунологију „Торлак“, без смртних исхода. Од општих мера важно је избегавати контакт са оболелим особама, лична хигијена, уколико је неко оболео обавезно стављати маску, неопходна је изолација оболелог.

Да би се спречила епидемија, неопходна је вакцинација. Све особе код којих је лабораторијски потврђено присуство вируса морбила, углавном су непотпуно вакцинине или нису вакцинисане. У Србији је вакцинација против морбила уведена од 1971. године. Све особе су од 1971. до 1981 – 1982. године добијале по једну дозу моновалентне вакцине, која је садржала само вирус морбила. Од 1982 – 1983. апликована је двовалентна вакцина, која садржи два вируса против морбила и мумпса. Тек 1994. године уследила је савремена вакцина, која садржи вирус морбила, мумпса и рубеле, а која се давала у две дозе – у 2. и 7. години живота. Како су се епидемиолошке процене вршиле, тако се кориговала и законска регулатива.

-По садашњем Закону о заштити становништва од заразних болести (Службени гласник 15/16), а по новом Правилнику о имунизацији заштите лековима (Службени гласник 88/17), вакцинација се у нашој земљи по Календару имунизације спроводи у 2. и 7. години живота. Врло је важно да обухват вакцинисаних особа буде што већи. Препорука је да вакцинисано буде 95 посто људи и више, али је добар обухват и ако је вакцинисано 94 или 93 процента становништва. На пример, за годину дана у 2017. години, у Браничевском округу, укупан обухват вакцинисаних у 2. години живота је 89,54 посто, а у 7. години 93,69 процената. У Подунавском округу, у 2. години обухват је нешто већи 92,47 посто, а у 7. години живота 98,07 процената.

Share.

Comments are closed.

Skip to content