Поводом обележавања Дана оснивања Градске општине Костолац, најуспешнијим пољопривредним произвођачима са територије ове локалне заједнице су на седмој трибини о пољопривреди уручене похвалнице и књига „Градска општина Костолац“.

Окупљене су 25. јануара, у скупштинској сали угостили председник Градске општине Серџо Крстаноски и председница костолачке Скупштине Милена Церовшек.

            Скуп је отворио самостални стручни сарадник за привреду, пољопривреду, заштиту животне средине и локални развој ГО Костолац, др Драгољуб Ивановић, који је указао на допринос пољопривредних произвођача, као и значај оваквог вида окупљања и размене знања и искустава.

Председник Крстаноски је истакао опредељење Градске општине да и надаље сарађује са произвођачима, и додао:

– Настојимо да допринесемо кроз едукацију и образовање, у нади да ћемо на тај начин подстаћи нову или помоћи да унапредите постојећу производњу. Такође, Град Пожаревац улаже у развој пољопривреде кроз различите обуке и финансијске подстицајне мере и програме, јер нам је развој пољопривреде заједнички циљ.

               Потом је уследила трибина на којој су о условима гајења и неге домаћих животиња, резистентности корова, правилној примени агротехничких мера, условима држања животиња и стерилитету, као и респираторним болестима животиња говорили стручњаци Дане Хркаловић, дипл. инг сточарства, Јовица Јуришић, дипл. инг заштите биља, Јоргованка Влајковац, дипл. инг пољопривреде, Оливер Савић, спец. др ветерине, и Иван Добросављевић, спец. др ветерине.

 

Најуспешнији

            Признања за најуспешније у области ратарства припала су: Милошу Живојиновићу, Малиши Стокићу, Јовици Јованову, Небојши Ненадовићу, Млађану Марковићу и Бојану Пауновићу.

             У области сточарства награђени су Владислав Спасић и Милан Живојиновић.  Најбољи повртари су Драган Ристић, Драгослав Вујчић и Златко Ђорђевић. Из области пчеларства признања су завредели Драган Аћимовић, Славољуб Младеновић и Зоран Јанус. За производњу меда награђен је Мирко Перић, за производе „Веверко“.

            Најуспешнији воћар је Живадин Пауновић, а признање је уручено и Ловачком друштву „Костолац“, испред којег је похвалницу примио Александар Ристић.

            Најуспешнијим пољопривредницима и сточарима Градске општине Костолац похвалнице и књиге „Градска општина Костолац“, уручио је председник Градске општине Серџо Крстаноски.

            Традиционалном пољопривредном саветовању присуствовали су и директор Пољопривредне саветодавне службе Пожаревац Ненад Вујичић, Вера Стојадиновић, испред Градске управе града Пожаревца, као и заменик председника ГО Костолац Далибор Илић, заменик председника Скупштине ГО Костолац Рајко Божић и чланови Већа Градске општине.

            А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content