Традиционална бесплатна акција мерења притиска и шећера у крви, уз давање савета лекара, и ове године је у оквиру обележавања Међународног дана старих организована у Костолцу, у Градском парку.

Носиолац акције је Организација Црвеног крста Пожаревац, у сарадњи са Градском општином Костолац и Патронажном службом костолачког Огранка Дома здравља Пожаревац. 

Том приликом је чланица Већа ГО Костолац Маријана Божић указала на то да се Међународни дан старих обележава низом активности током целог октобра, како у свету, тако и код нас и додала:

– Октобар је месец који је посебно важан за наше најстарије суграђане. Циљ је да се нагласи колико су важне њихове потребе и колико је битно омогућити им да их и остваре. Градска општина Костолац током целе године брине о најстаријим суграђанима. Између осталог, из буџета се издвајају средства за суфинансирање програма из области социјалне заштите који подразумевају разне врсте помоћи, са циљем да се побољша квалитет живота старијих. Настојаћемо да тако буде и убудуће и уколико могућности буду дозвољавале, потрудићемо се да та средства буду и већа.

Организатори акције контроле притиска и шећера у крви

Руководилац костолачког Огранка Дома здравља Др Борка Шутовић нагласила је важност усклађивања стилова живота са потребама суграђана трећег доба и додала:

– У последње време код нас је у порасту број старије популације, најпре због опадања наталитета, а потом и због дужег животног века људи. Старење је иначе успех, али уједно и највећи јавно-здравствени изазов.

– Здраво старење везано је за здравље у ранијим фазама живота. Све што се дешава у младости и у детињству, касније се одражава на старост. Неадекватна исхрана касније је ризик за поремећај крвотока и појаву шећерне болести. Респираторне инфекције у детињству касније могу да доведу до обољења респираторног система као што су астма или хроничне болести плућа. Гојазност и физичка неактивност касније носе ризик од болести срца и крвних судова, малигних болести и болести локомоторног система. Дакле, важно је бити умерен у свему и живети са што мање стреса, који је узрок многих болести. Важно је бити активан, али умерено, потом, редовно контролисати здравље, упражњавати здраве стилове живота, дружити се и имати позитиван став према стрењу, јер је статистистички показано да људи са таквим ставом дуже живе, поручила је др Шутовић.

Секретар Организације Црвеног крста Пожаревац Јелена Рашић указала је на низ активности ове организације које су усмерене на старије суграђане:

– Нама је јако важан Октобар – Месец старих. Црвени крст се сваке године труди да током октобра реализује што више различитих активности усмерених према најстаријим суграђанима. Једна од тих активности, коју реализујемо током целе године и коју финансијски подржава Град Пожаревац, јесте „Програм бриге о старима“. У оквиру тог програма, сваког петка, у времену од 8 до 10 часова, сви старији суграђани из Пожаревца могу у Дому Црвеног крста да провере здравствено стање. То радимо у сарадњи са Патронажном службом Дома здравља Пожаревац. Јако важан је и „Сервис за помоћ у кући за стара лица и особе са инвалидитетом“, који такође у потпуности финансира Град Пожаревац. У оквиру њега, 15 геронтодомаћица обилази 76 корисника на територији Града Пожаревца, што значи и Градске општине Костолац и оближњих села. Право на тај сервис имају старији од 65 година. Предност имају старачка, самачка домаћинства. Све што је потребно јесте да се старији обрате Центру за социјални рад како би добили решење о увођењу ове услуге. Активност коју увек спроводимо током октобра је и обилажење свих корисника „Сервиса помоћ у кући“ и радимо анкету о њиховом задовољству том услугом, како бисмо још унапредили и развили овај програм.

– Наша област рада, поред бриге о старима, јесу и здравствено  – превентивни прегледи, који сматрамо да су јако важни не само када су у питању старији, већ је важно да сви имају право да редовно и бесплатно провере здравствено стање. Захвални смо Градској општини Костолац на разумевању које показује не само за ову активност, већ током целе године доприноси акцијама добровољног давалаштва крви, али и свим другим хуманитарним активностима које спроводимо. Захвални смо и Патронажној служи костолачког Дома здравља, која се увек одазива овој нашој акцији. Такође се у Црвеном крсту трудимо да сви суграђани буду волонтери, да учествују у нашим акцијама и заиста нам помажу да на тај начин јачамо позитивну слику о старењу и старијим суграђанима као активним члановима наше заједнице, који могу да допринесу развоју нашег друштва, истакла је Рашић.

Традиционалној акцији контроле здравља, испред Градске општине Костолац, присуствовала је и помоћница председника Градске општине Костолац Маја Здравковић.

 

 

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content