2018-11-15T10:29:07+01:00 15. новембра, 2018. 10:29 |

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА: Костолчани у трци солидарности

У Костолцу је другу годину за редом, поводом 14. новембра – Светског дана борбе против дијабетеса, на платоу испред Спортске хале одржана трка солидарности, под слоганом „Да свет поплави и сви будемо здрави“. Тим поводом окупило се стотине суграђана свих генерација, симболично обучених у одећу плаве боје.

На иницијативу родитеља деце одолеле од дијабетеса, организатор манифестације је Културно – спортски центар „Костолац“, а покровитељ Градска општина Костолац. Трку су подржали и Маратон тим „Пожаревац“, Црвени крст Пожаревац, дечији вртић „Мајски цвет“ из Костолца, Основна школа „Ј. Цвијић“ Костолац и Удружење грађана „Подстрек 100ић“ из Костолца.

Испред организатора, КСЦ „Костолац“, Јована Павловић указала је на то да је Костолац по угледу на друге градове у Србији и свету по други пут био плав:

– На тај начин желимо да допринесемо скретању пажње на дијабетес, болест савременог начина живота и једно од најчешћих хроничних незаразних обољења, које је у сталном порасту. С обзиром на то да је и прошле године био висок одзив грађана, одлучили смо да ову манифестацију уврстимо у календар редовних дешавања у Градској општини Костолац, додала је Павловић.

Том приликом је Ивана Гавриловић, као неко ко болује од дијабетеса, скренула пажњу на значај и важност едукације, ширења свести и фонда знања о овом озбиљном обољењу:

– Активан живот и избалансирана исхрана могу бити корисни у спречавању обољевања, али и држању дијабетеса под контролом. Реч је о болести која носи бројне компликације и тегобан процес терапије, тако да акценат мора бити на превентиви за коју је јако важна физичка активност, истакла је Гавриловић

У другој трци солидарности са оболелима од дијабетеса, под називом „Да свет поплави и сви будемо здрави“, први је на циљ стигао др Горан Несторовић, иначе директор Техничке школе „Н. Тесла“ Костолац. Другопласиран је Роланд Вефић.

Том приликом је директорка Културно – спортског центра „Костолац“ Јелена Шаманц уручила захвалнице учесницима трке и позвала их да се придруже и следеће године.  

Трку су својим присуством подржали чланови Већа Градске општине Костолац Марија Миличевић и Саша Грубетић, директорка Културно – спортског центра „Костолац“ Јелена Шаманц, секретар Црвеног крста Пожаревац Саша Обрадовић, представници Маратон тима, Удружења „Подстрек 100ић“ и костолачких школа и вртића.