У Костолцу су поводом Васкрса приређене манифестације које су окупиле све генерације, најпре 4. Дечији укршњи фолклорни фестивал, а потом и надметање у украшавању васкршњих јаја.   

ДЕВЕДЕСЕТ МАЛИШАНА И БРОЈНЕ НАГРАДЕ

На Велики четвртак, 13. априла, у порти костолачкен Цркве Светог Максима Исповедника, на манифестацији „Шарено јаје срећу даје“ надметало се деведесет малишана старости од 4 до 14 година.
Најуспешнији на манифестацији „Шарено јаје срећу даје“

Почетак манифестације прогласио је члан Већа Градске општине Костолац Рајко Пејовић, а окупљене је поздравио и свештеник цркве Светог Максима Исповедника Иван Филиповић. Њих двојица, заједно са председницом Ликовног удружења „Спектар“ Снежаном Милошевић, имали су тежак задатак да одлуче о победницима.

Награде су додељене у више категорија.

У старосној групи од 4 до 6 година  прво место освојила Валерија Станковић, други је Јован Стефановић, а трећа Миња Ђорђевић.

У узрасту од 7 до 9 година, прво место је освојила Неда Миленковић, други је Василије Божић, а трећи Лазар Ђорђевић.

У категорији од 10 до 14 година, најуспешнија је била Ника Митић, друго место је припало Тамари Ивић, а треће Софији Стевић.

За најшашавије јаје награђен је Марко Ивић, за најсјајније Лука Станковић, најнеобичније Срна Дамјановић. Најмодерније јаје украсила је Хана Ремовић, најмаштовитије Арсеније Миљевић, најшареније Наталија Стојић, док је најсмешније јаје украсила Анђела Јовановић.

Награде си уручили члан Већа ГО Костолац Рајко Пејовић, в.д. директора Центра за културу „Костолац“ Драган Николић и свештеник Иван Филиповић.

Иначе, за вредне награде побринули су се спонзори: Кафе „Балтазар 2“, продавница „Styline“, цвећара „Бели звончић“, књижара „Школарац“ и Пицерија „Галија“.

Манифестацију „Шарено јаје срећу даје“ организовао је Центар за културу „Костолац“, у сарадњи са Црквом Светог Максима Исповедника, под покровитељством Градске општине Костолац.

НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ

На Фолклорној смотри наступило десет ансамбала
На четвртом Дечијем укршњем фолклорном фестивалу окупљено је десет ансамбала. Одржан је 12. априла, пред пуном салом костолачког Дома културе.

Том приликом је в.д. директора Центра за културу „Костолац“ Драган Николић уручио плакете за учешће на смотри КУД-у „Костолац“ из Костолца, КУД-у „Бубушинац“ из Бубушинца, ГАНИП-у из Пожареваца, КУД-у „Кленовник“ из Кленовника, КУД-у „Миодраг Миљковић Мидга“ из Ћириковца, Фолклорном ансамблу Општине Мало Црниће из Малог Црнића, КУД-у „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна, КУД-у „Миленко Стојковић“ из Кличевца, КУД-у „Младост“ из Крепољина и КУД-у „Ресава“ из Пругова.

Члан Већа ГО Костолац Рајко Пејовић захвалио се свима који су допринели да Фестивал достигне ниво који има и поручио да и надаље неће изостати подршка Градске општине.

В.д. директора Драган Николић је истакао да ће Центар за културу „Костолац“ наставити да приређује манифестације које доприносе чувању традиције и културне баштине.

Организатор Фестивала је Центар за културу „Костолац“, у сарадњи са Културно уметничким друштвом „Костолац“, под покровитељством Градске општине Костолац.

Share.

Comments are closed.

Skip to content