СЕЛЕКТОРКА КОШАРКАШИЦА СРБИЈЕ МАРИНА МАЉКОВИЋ ЗА „РЕЧ НАРОДA“

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић, уједно и тренер кинеског прволигаша „Шангај Брошан Дахуа“ који у Београду наредних двадесет дана борави на припремама, после пријатељске утакмице са Слогом из Краљева која је одиграна у Пожаревцу,  радо је пристала на  интервју за  наш лист.

     -У Кини је лига много јака. Имају велики број својих играчица и то доброг квалитета, тако да немају потребу да доводе стране кошаркашице. Дозвољено је да само једна играчица из иностранства може играти у саставу домаћег клуба. Други пут доводим ову екипу, која је члан Прве кинеске лиге на припреме у Србији, јер сматрам да имамо врхунске услове за спортске припреме. Нормално да страни спортисти имају много тога да виде, шта све имамо и шта можемо да им пружимо. Због тога сам изузетно срећна. Ово су моје друге припреме са кошаркашицама из Кине у Србији, каже Маљковићева.

     Репрезентација Србије не учествује на Првенству света које почиње ове недеље. Какви су ваши планови за препород наше репрезнтативне селекције?

     -После 2013. први пут не учествујемо на највећој светској смотри женске кошарке. Обзиром да сам се вратила на место селектора у јануару ове године, покушаћемо да се спремимо за наредно Европско првенство у јуну идуће године и прикажемо у најлепшем светлу. Радимо и радићемо да то буде што успешније. Ове недеље, обзиром да сам у Београду, окупићемо неке младе играчице из домаће лиге како би видела њихове могућности. Огроман проблем нам представља управо избор играчица из наших клубова. Домаће првенство је изузетно лошег квалитета, а самим тим и квалитет играчица је дискутабилан.

      Ваш пројекат бесплатне обуке девојчица је прихваћен у Србији. У Пожаревцу се такође ради на обуци младих школских потенцијала за стварање будућих кошаркашица.

      Тај пројекат је већ озбиљан бренд. Поносна сам на досадашње резултате које је пројекат постигао. То је јако вредан пројекат који као предуслов даје бесплату обуку за све полазнике. Већ четири године за сву децу је све потпуно бесплатно. Родитељи више немају право на изговор да децу не шаљу на тренинг. У Пожаревцу моја бивша кошаркашица из Партизана Ана Миљанић, ради овај изузетно важан посао и права је личност у сваком погледу. Бивша кошаркашица, професор и угледна личност, једном речју поседује квалитет, који је потребан нашим школарцима за што боље едуковање.

        Често сте у Пожаревцу?

        Већ пар пута сам била у вашем граду. Ево овом приликом са кинеском екипом и нашим Краљевчанкама је одиграна прва интернационална женска кошаркаша утакмица у Пожаревцу. Све је било беспрекорно. Домаћин заслужује све похвале. Иначе, долазићу кад год могу, због Ане и њених ученица, које су део мога пројекта за стварање и откривање младих и нових кошаркашица, рекла нам је на крају разговора селекторка Марина Маљковић.

                                                                                       Текст и фото: Раде Сандић

Share.

Comments are closed.

Skip to content