2018-03-21T13:36:39+01:00 21. марта, 2018. 13:36 |

ПОЖАРЕВАЦ ДАНАС У ШАРЕНИМ ЧАРАПИЦАМА

Четврту годину заредом у Пожаревцу је шетњом у различитим чарапама  обележен 21. март, дан посвећен особама са Дауновим синдромом. Стицајем околности, због временских прилика шарене чарапице овога пута нису баш дошле до изражаја, али зато јесу шарене капице, рукавице, балони… Процењује се да у Србији око 2.000 људи има Даунов синдром.

 

 

-Ова манифестација традиционално носи назив „Шетња шарених чарапица“ која показује да смо у својој различитости уствари сви исти. Циљ овакве манифестације јесте да покажемо да популација особа са сметњама у развоју дефинитивно постоји у Пожаревцу, као и у целој Србији и да је подршка друштва неопходна како би се те особе осамосталиле, уклопиле у животне токове и да би на крају крајева цело друштво било растерећеније, истакла је Невенка Гајић, председница Удружења за помоћ особа са Дауновим синдромом „Осми дан“.

Светски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006. године. У основи ове болести је присутност 3 уместо 2 хромозома на 21. хромозомском пару. Према новијим истраживањима 20 до 30 одсто деце са Дауновим синдромом рађају жене које су старије од 35 година, највећи ризик повезан је са трудницама које имају преко 45 година, што не значи да и родитељи млађе животне доби нису под ризиком.

                                                                                                            Д.Динић