Пожаревац је прошлог септембра био један од 10 градова који су били део Европске недеље спорта, манифестације покренуте пре осам година од стране Европске комисије, а у сарадњи са Олимпијском комитетом Србије и Министарством омладине и спорта Републике Србије. Подсетимо, установа која је била носилац организације овог најмасовнијег спортског догађаја Старог континента, Спортски центар Пожаревац, припремио је у сарадњи са Градом Пожаревцем 20 изазова за осам дана, у периоду од 23. до 30. септембра 2022. године.

      Завршна конференција Европске недеље спорта одржана је минуле недеље у просторијама Карловачке гимназије, уз присуство представника свих градова и општина које су учествовале на овој манифестацији.

      Наташа Јанковић, менаџер за промоцију олимпијских вредности Олимпијског комитета Србије је истакла да је током Европске недеље широм наше земље организовано преко 160 догађаја током којих је више од 45.000 учесника било активно.

      – Циљ нам је био да што више људи мотивишемо да се баве било којим видом физичке активности и да буду активни и управо захваљујући вама, нашим партнерима, годинама и успевамо у томе!” – изјавила је Наташа Јанковић обраћајући се представницима организатора, међу којима су били и народна посланица из Пожаревца Ана Миљанић и директор ЈУ „Спортски центар Пожаревац”, Томица Стојановић.

      Поред Пожаревца, конференцији су присуствовали и представници градова Сомбора и Зрењанина, као и општина Аранђеловац и Књажевац .

      Конференција је завршена доделом захвалница које је уручила Марија Десивојевић Цветковић, потпредседница ОКС.

      На Конференцији је још речено да су остварени примарни циљеви Европске недеље спорта, а то су подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукација грађана о здравом начину живота.

     Када је организација овог такмичења у Пожаревцу у питању, она је започела 23. септембра отварањем Атлетског стадиона „Проф. Јово Будимир”. Један за другим, наредних недељу дана, ређали су се догађаји попут промоције школице спорта, атлетике, приказ јахања за најмлађи узраст, „Ноћ фитнеса ” као и представљање и јавни часови у многим спортовима на различитим локацијама.

     На Завршној конференцији, Пожаревац је као организатор посебно похваљен, нарочито када се узме у обзир да му је ово прво учествовање, тако да треба очекивати да и ове године добије поверење и прилику да буде домаћин ове велике спортске манифестације Европе.

                                                                                                                                 С.С.

Share.

Comments are closed.

Skip to content