2021-11-09T09:35:36+01:00 9. новембра, 2021. 09:35 |

Пожаревaц: Дневни број оболелих стагнира

Епидемиолошка ситуација са короном на подручју Пожаревца је тренутно у благом мировању или како је саопштила  др Снежана Стојковић, директорка Дома здравља,  „заравњена“. Неколико дана стагнира на истом броју заражених пацијената. Дневно се тај број креће око 70:

-Даљом вакцинацијом, ми очекујемо да се број смањује или бар остане на истом нивоу, нада се др Стојковић и додаје да је добро што је почео распуст који траје десетак дана, јер ће се тако ланац ширења вируса мало зауставити међу млађом популацијом.

Статистички, пресек епидемиолошке ситуације, 3. новембра, каже да је било 326 прегледа у ковид амбулантама у Пожаревцу и Костолцу. Од тога обављено је 125 првих прегледа, а 16 пацијената је упућено у болницу. 

ИМУНИЗАЦИЈА

Вакцинација грађана се спроводи са континуитетом и до истог датума, 3. новембра, укупно су вакцинисане 68.774 особе, ревакцинисано 30.110 док је трећу дозу је примило 9.723.

         Др Снежана Стојковић

Дом здравља тренутно располаже  кинеском Синофарм и Фајзеровом вакцином, руских вакцина има за довољно за све три дозе, а очекује се да стигне и Модерна.

За све грађане који из било ког разлога не могу да дођу до вакциналних пунктова, Служба кућне неге излази на терен и даје вакцину у кућним условима. Такође, Дом здравља Пожаревац организује и групне вакцинације за установе и предузећа на основу договора.

-У последње две седмице од нових препорука Кризног штаба, примећујемо благи пораст заинтересованих за вакцину и надамо се да ће их бити још више.

Сада на вакцинацију долазе и млади узраста од 12 година, каже др Снежана Стојковић, директорка Дома здравља Пожаревац.

Иначе, по налогу Министарства здравља Србије из Дома здравља су на испомоћ болници у Пожаревцу, која има статус ковид болнице, послата три лекара и десет медицинских техничара. 

ДР СНЕЖАНА СТОЈКОВИЋ

 Страх од вакцине неоснован

-Страх од вакцине је неоснован, јер не постоји ниједно истраживање које документује њену штетност. Поврх вакцинације потребно је поштовати мере заштите и подизати имнунитет. Постоји ризик од обољевања, али са вакцином је мањи и симптоми су лакши. Вакцинацијом највише помажемо себи, али помажемо и људима око себе и целој заједници да се ова криза брже превазиђе.

ВАКЦИНА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

Имунизација против сезонског грипа почела је 11. октобра у складу са сугестијама Института за јавно здравље „Батут“ из Београда. Пацијенти који примају ковид вакцину могу истовремено, али у другу руку, да приме и вакцину против сезонског грипа. 

Од вакцина против сезонског грипа стигле су две врсте вакцина. Једна је Tорваксфлу која се примењује за узраст од 18 до 65 година. Друга је четворовалентна вакцина Ваксигрип и даје се узрасту од 6 месеци и старије.  Вакцинација се организује уз поштовање свих мера превенције. Да би је добили, пацијенти  би требало да се јаве изабраном лекару који их, са налогом, упућује да приме ову вакцину: 

-Индикације за особе које треба приме вакцину против сезонског грипа су, каже др Снежана Стојковић, да су у посебном ризику. То су пацијенти са хроничним обољењима, имунодефицијентни пацијенти, старије особе, као и особе са другим хроничним здравственим проблемима. Вакцинација је обавезна и за здравствене раднике који су у контакту са пацијентима.

Вакцинација се ради у Дому здравља у Пожаревцу и Огранку Дома здравља у Костолцу. Број вакцина је подељен према прошлогодишњим показатељима.

                                                                                 Д. Деурић