Пожаревљани су у недељу, 23. јуна, прославили један од најзначајнијих хришћанских празника, Свету Тројицу. Вече уочи градске славе у великој сали пожаревачког Центра за културу одржана је академија на којој су заслужним појединцима и организацијама уручена признања. Награде и повеље о награди Града Пожаревца додељене су у нето износу од по 58.540,00 динара.

Од појединаца награђени су спортски радник Ивица Јевтић, офтамолог – хирург проф. др Иван Марјановић и митрополит браничевски Игнатије Мидић. Повеља Града додељена је и компанији „ DM Internacional“ DOO  из Братинца.

У име славодобитника обратили су се митрополит браничевски Игнатије Мидић и проф. др Иван Марјановић. Митрополит браничевски др Игнатије Мидић захвалио се градоначелнику Саши Павловићу као и одговорним људима у Пожаревцу, јер  награда треба да служи као прави пример другима.

Др Мидић говорио је о заједници, да је човек један али није сам, што би требало посебно наглашавати у данашње време.

-Ми смо људи створени по лику Божијем, што значи да је човек биће заједнице. Човек данас сматра себе индивидуом и  да му други није потребан ради постојања, већ само толико колико може да га користи или искористи због својих прохтева. Тако се односи и према природи. Свест индивидуализма је створила огромне проблеме у нашој савременој цивилизацији. Човек сматра другог човека за непријатеља, а природу објектом за искоришћавање, због чега је настао огроман еколошки проблем који, како научници подвлаче, прети да уништи читаву планету. Научници за ово обично немају решење, а нуди га црква и то на тај начин што говори да је човек биће заједницен и да само у заједници са другим он јесте то што јесте. Кад кажете ја, мислећи на своју личност, то ја је увек у односу на неко ти. То нам црква најбоље показује кроз свету литургију, где смо сви сједињени и не може литургију да служи један човек. Литургија је заједница свих оних који су крштени и који верују у Бога, рекао је измеђуосталог др Мидић.

Проф. др Иван Марјановић показао је хуманост  и дао позитиван пример, те се одрекао новчане награде у име одељења Неонатологије на којој је његова мајка радила и  тиме дао мали допринос Општој болници у Пожаревцу и медицини у Браничевском округу.

                                           ЗАЈЕДНИШТВОМ И СЛОГОМ ДО ТРИЈУМФА

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да ће заједништво коме свакога дана тежимо имати свој тријумф сутра, на сам дан славе, када ће литија проћи кроз град.

-Тај ход кроз град, заједно са старим пријатељима, као и суграђанима који ће нам пријатељи тек постати, један је од најлепших делова наше православне вере. На том путу најважнију улогу има наша Српска православна црква која нас вековима окупља на овај и на друге начине, учећи нас да будемо бољи. То осећање припадности данас нам је у овом времену великих искушења потребније него икада пре. Слогом се могу и буквално померати планине што је човечанство током историје небројено пута показало. Доказ томе може бити и наш град који је захваљујући заједничким напорима државног руководства, локалне самоуправе и свих грађана увелико променио своје лице. Нећу погрешити ако кажем да је тај резултат постигнут и захваљујући повратку нашој вери, што подразумева поштовање и према другим религијама. Уверен сам да су протекле литије, као и литургије, на којима смо се окупљали, инспирисали многе да учине, нешто више за своју заједницу.  Са друге стране знамо да је велики значај модерних технологија имао свој данак у виду велике отуђености људи. Каже се да ни један човек није острво, а понекад ми се чини да су у времену такозване четврте индустријске револуције поједини људи читави континенти за себе. Послови нам јесу олакшани, комуникације су немерљиво брже, али се изгубила моћ стиска руке, јер се недовољно виђамо. Топла људска реч се сада ретко изговара гледајући некога у очи, а чешће преко екрана мобилних телефона. Зато је сутрашње окупљање заправо наша вода коју пијемо, јер без ње, као и без пријатеља и породице, човеку нема живота, рекао је Павловић честитавши добитницима награду поводом градске славе Свете Тројице.

-Ваше блиставе биографије кандидовале су вас за ову част, али ово признање са собом доноси и одговорност јер сте од вечерас они  на које ће се многи угледати пожелевши да у будућности буду у вашим ципелама, рекао је Павловић.

У културно-уметничком делу програма наступили су оркестар „Гвардија“, оперска дива Љубица Вранеш и првак опере Народног позоришта у Београду Драгољуб Бајић.

 

                                                                                                               И.Р.

                                                            Награђени

Награде и повеље о награди добили су Ивица Јевтић, проф. др Иван Марјановић и др Игнатије Мидић.

Ивица Јевтић, спортски радник, рођен је 1983. године у Пожаревцу. Одбојком почиње да се бави 1998. године у основној школи. Напредовао је до првог тима „Младог радника“ у одбојци. После Пожаревца, одлази у Подгорицу у ОК „Будућност“, где се задржава 4 сезоне и у том периоду осваја два пута државно првенство тадашње државе. Од 2006. године одлази у иностранство. 2012. се враћа у ОК „Млади радник“, где остаје до краја изграчке каријере и посвећује се тренерском послу. Следи успешна каријера и у овој области. Тренутно је помоћни тренер у сениорској репрезентацији Србије и главни тренер младе репрезентације Србије до 21 године. Дао је немерљив допринос у области спорта.

Проф. др Иван Марјановић, офталмолог- хирург, рођен је 1974. године у Пожаревцу. Завршио је Медицински факултет. Ради на Медицинском факултету у Београду, Клиници за очне болести. Ванредни је професор Медицинског факултета и доктор медицинских наука. Одмах по завршетку студија, кренуо је на специјализацију из офталмологије, а потом завршава и докторат. Бројни су његови радни успеси, као и допринос науци у земљи и иностранству. Дао је немерљив допринос у медицини.

Др Игнатије Мидић, митрополит браничевски, рођен је као Добривоје Мидић 1954. године у Кнез Селу код Ниша,. Основну школу је завршио у родном месту, а школовање наставља у Београду, где завршава Богословију Светог Саве и основне студије Богословског факултета СПЦ. Постдипломске студије у Грчкој, односно на Атинском универзитету, финализује 1987, када је стекао титулу доктора богословских наука.  По повратку у Србију бива изабран за асистента, па за доцента на Богословском факултету у Београду, где је предавао хришћанску догматику, етику и православну антропологију, као и филозофију на Филозовском факултету у Никшићу. На матичном факултету бива изабран за декана 2019. године.  У више сазива био је члан Светог Архијерејског Синода наше Цркве. Учествовао је као предавач на разним симпозијумима и аутор је многих научних радова, као и монографија теолошке тематике.  На трону Епископа браничевских бива устоличен је 1994. године и од тада ради на обнови Епархије, првенствено кроз развој литургијског живота. Епархија браничевска препорођена је тридесетогодишњим радом владике Игнатија: осветио је десетине цркава, подигао нови епархијски двор, подмладио свештенички кадар, привео верни народ Причешћу, поставио и очувао литургијску заједницу као примарни циљ хришћанског живота. Кључно је утицао на формирање богословске мисли у целој Србији, јер је своје речи печатио живом праксом и многима постао пример за углед. Дао је немерљив допринос у свом раду за Град Пожаревац и шире.

Повељу је добила фирма „Дм Интернационал ДОО Братинац. Сем што је успешна фирма, немерљив је допринос овог предузећа у донаторству и хуманитарним акцијама на територији нашег града и ван њега више од деценија. Пружали су несебичну помоћ школама, спортским друштвима, установама културе, црквата, здравственим установама, полицији, жандармерији и бројним појединцима. Неретко су сами иницирали донације и на тај начин показали своју хуманост, али и друштвену одговорност према онима којима је помоћ била потребна. Предузеће је дало велики допринос у хуманитарном раду.

 

 

 

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content