Државно такмичење у физици за ученике шестог, седмог и осмог разреда основних школа одржано је минулог викенда у Пожаревцу. Организатори такмичења  били су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Друштво физичара Србије. Домаћин такмичења је била Основна школа „Краљ Александар Први“.

Преко 600 учесника из целе Србије поздравио је градоначелник Пожаревца Саша Павловић који је и отворио такмичење.

-Не желећи да умањујем значај осталих наука морамо рећи да је физика једна од оних чији је задатак да објасни нејасно  и да истражи непознато. Можемо је именовати као предмет који објашњава све законе и процесе који се у природи одвијају, резервисану за најзнатижењније међу нама. Нема већег признања за просветног радника од тога да буде некоме ментор на највећем школском скупу младих физичара у држави,  рекао је Павловић.

Успех на такмичењу ученицима су пожелели  и начелник Школске управе у Пожаревцу Велиша Јоксимовић и директор Основне школе “Краљ Александар Први” Горан Сегер.

Такмичари су показали је изузетно знање из физике, било да су се такмичили на нивоу шестог, седмог, осмог разреда или у посебном рангу специјалних одељења. Првопласирани, а било их је више у свакој категорији, освојили су максималних 100 поена. Другопласирани и трећепласирани такмичари заостајали су тек по поен или два иза најбољих.

                                                                 УРУЧЕЊЕ ДИПЛОМА

             Награђеним и похваљеним ученицима на државном такмичењу основаца из физике признања су уручена на свечан начин у Политехничкој школи у Пожаревцу. Уручењу су, уз младе физичаре, њихове менторе, наставнике, родитеље, присуствали представници школе домаћина предвођени директором Гораном Сегереом, као и представници Града, председник Скупштине Предраг Мијатовић и заменик градоначелника Славиша Алексић. Поздрављајући пре свега младе физичаре, Предраг Мијатовић им се обратио речима:

            -Схватајући подједнак значај сваког сегмента школовања желим да свима понаособ укажем дуђну пажњу и као град да помогнемо. Такмичењу основаца у физици пришли смо као и било ком догађају који се одржава у нашем граду не правећи разлику што окупља школску децу, а не много старије учеснике и додао:

            -Освајачима награда честитам од срца али и указујем дивљење и учесницима који нису остварили пласман, али су стекли вредно искуство. Могу да вам поручим да ће време показати да ће искуство у овако младим годинама бити од највеће вредности у даљем животу.

            Првопласираним, другопласираним и трећепласираним као и похављеним учесницима државног такмичења у физици дипломе и похвалнице уручили су председник Скупштине Града Пожаревца, Предраг Мијатовић и Мића Митровић из Друштва физичара Србије. Митровић се захвалио домаћину такмичења, Основној школи „Краљ Александар Први“ и граду домаћину на гостопримству. Такође и члановима комисија који су прегледали тестове, јер, како је рекао, био је то вредни рад и напор.

                                                                                                                                                 Д.Д.

                           

                                                                                   

     

Share.

Comments are closed.

Skip to content