2021-05-13T13:39:43+02:00 13. маја, 2021. 13:33 |

Пожаревац домаћин Спортских игара младих

Караван радости и пријатељства Дунав осигурање Спортских игара младих на свом путу по Србији посетио је 13. маја Пожаревац. Церемонији свечаног отварања присуствовали су градоначелник Пожаревца Саша Павловић, члан Градског већа задужен за спорт Милан Јовић, председница Дунав осигурање Спортских игара младих Србије Марија Михајловић, координатор СИМ-а у Пожаревцу Драган Ћирић, спортски директор Спортских игара младих Србије Немања Црнић и директорка Спортског центра Пожаревац Марија Трнавац. Они су заједно са маскотом Виктором и СИМ-овцима из Пожаревца упалили пламен пријатељства.

Кроз дружење и спорт промовисан је начин живота са основним постулатима: разумевање, пријатељство, поштовање различитости, солидарност и фер плеј. Учеснике манифестације поздравио је градоначелник Пожаревца Саша Павловић подсетивши на вредност Игара, захваљујући којима се склапају многа познанства и пријатељства.

 

-Град Пожаревац није ниједног тренутка оклевао при понуди да се придружи овом каравану радости и пријатељства, узевши у обзир да нам се намере и циљеви у потпуности поклапају. Спортски центар у коме се налазимо данас, управо је због наше намере да се што више деце бави спортом доживео у протеклих неколико година велики преображај. Радили смо и радићемо на реконструкцији и изградњи десетина спортских терена и игралишта у свим месним заједницама. Верујем да су управо неки од ових терена допринели да данас неко од вас постигне добар резултат и тако помогне својој екипи и свом граду. Нарочито ми је драго што Пожаревац данас није само део једног такмичења, већ и широког пројекта који има за циљ да упозна и зближи младе из читавог региона. Сигуран сам да су пред нама сјајна надметања у којима ћемо имати прилике да видимо наговештаје и сјајних спортских каријера. Град Пожаревац ће увек радо бити домаћин оваквих малих спектакала, малих Олимпијских игара за школарце и трудићемо се да убудуће развијамо спорт и спортску инфраструктуру, а у месецима који долазе видећете прве кораке у томе. Свесрдну подршку у организацији пружили су Град Пожаревац и Спортски савез Града Пожаревца и заиста се ради  о лепој манифестацији где наши малишани могу да се друже и такмиче, рекао је Павловић.

Поводом 25. рођендана Спортских игара младих, председница Игара Марија Михајловић је уручила пригодан поклон градоначелнику Пожаревца Саши Павловићу и том приликом се захвалила локалној самоуправи на подршци, препознатој идеји Игара и партнерству у овој спортској причи.

Марија Михајловић и Саша Павловић

-Сваке године нас предивно дочекају у Пожаревцу, срећни смо што нам је указано поверење родитеља, тренера, учитеља и деце, којих је ове године нешто мање због епидемиолошке ситуације, али следеће године вратиће се све на старо и ови терени и трибине ће бити пуни, казала је Марија Михајловић.

Такмичења се одржава на отвореним теренима Спортског центра Пожаревац уз поштовање епидемиолошких мера, овога пута у пет спортова: атлетици, „између две ватре“, малом фудбалу, женској одбојци и баскету „3 на 3“.  Победници стичу прво учешћа на регионално такмичење, а потом ће Државно првенство бити одржано на Златибору и велика међународна завршница у Сплиту.

Дунав осигурање Спортске игре младих одржавају се у Србији осми пут, у БИХ су на програму 11 година, а Игре у Хрватској прослављају јубилеј – 25 година од оснивања. У Србији се одржавају под покровитељством председника Александра Вучића, уз подршку Владе Србије. Генерални спонзор је компанија Дунав осигурање, а престижни пул спонзора чине и компаније „Coca Cola“, UEFA Foundation, Електропривреда Србије, Банка Поштанска штедионица, Нафтна индустрија Србије и Подравка Србија. Од оснивања до данас на Спортским играма младих у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини учествовало је више од два милиона школараца, на свим нивоима такмичења, као и осталим активностима у све три земље.

                                                                                                Д.Динић