2021-11-24T23:52:13+01:00 24. новембра, 2021. 13:43 |

Пожаревац: Доситејевци прославили 288. рођендан

Ученици и запослени у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу прославили су Дан школе. Прошло је 288 година од када је 1733. године учитељ Павле Мештар, заједно са 30 ученика, започео узвишени посао преношења знања младим умовима.

Рођенданска прослава организована је у великој сали пожаревачког Центра за културу. Ученицима који су остварили запажене резултате на такмичењима, њиховим менторима, учитељима и наставницима, као и бројним сарадницима и пријатељима ове образовне установе, уручене су награде. Директорка Ивана Јоксимовић овом приликом доделила је и јубиларне награде запосленима.

Јоксимовић је у свом поздравном говору истакла да се говорећи о ОШ „Доситеј Обрадовић“, као другој школи по старости у Србији, говори о историји нашег школства и просвете. Према њеним речима, Школа се од свог настанка 1733. године, развијала, одолевала времену и својим сазревањем пролазила трновит пут, преживела ратове мењајући седиште и називе.

-Од 20. новембра 1919. године Школа носи име српског великана просветитељства и културе и следи његов пут. Све до данас, ученици и наставници дали су свој допринос да се Доситејево име и његово дело не забораве. Његова наравученија увек су присутна у нашим казивањима, драмским приказима, песмама и нашем понашању, а у Школи је креиран и Доситејев кутак са историјском поставком. Негујући традицију, стручност и квалитет у раду, наша школа поносно стоји у срцу свог града образујући и васпитавајући кроз скоро три века, истакла је Јоксимовић.

У име локалне самоуправе празник слављенику честитао је председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић који је подсетио да је ОШ „Доситеј Обрадовић“ кроз своју занимљиву и узбудљиву историју прво била основна, затим Учитељска школа, али и Виша гимназија.

-Како год вас звали, мисија вам је била иста и није се много мењала већ готово три века. Први кораци у образовању, прва слова и бројеви, потом основе знања из свих природних и друштвених наука дали су школама средњег образовања добар темељ за сваког ученика који долази из Основне школе „Доситеј Обрадовић“. Локална самоуправа, следећи своју визију да се ученици након завршетка циклуса школовања врате у свој град, наставља да улаже у образовне установе и то подједнако, рекао је између осталог Мијатовић.

У наставку програма наступили су ученици млађих и старијих разреда Школе који су певали и играли уз песме Миње Суботе и Ђорђа Балашевића.