Прошла су два века од када је у Србији 1821. године основан Први нахијски суд, са седиштем у Пожаревцу.

Овај важан јубилеј требало је да се прослави још 2021. године, међутим, услед пандемије корона вируса одложен је за неки други датум, тачније за 12. април 2024.

У част 200. рођендана, у организацији Вишег суда Пожаревац, у великој сали Центра за културу, одржана је свечана академија. Државну химну „Боже правде“, под диригентском палицом потпуковника Игора Митровића, на самом почетку свечаности, извели су чланови уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“.

Присутне је најпре поздравио в. д. председника Вишег суда у Пожаревцу, судија Драган Вучићевић. Према његовим речима, оснивање првих судова у Србији израз је потребе народа да, упоредо са борбом за слободу, ствара и основе за изградњу савремене државе.

-Један од првих и најзначајнијих корака на путу изградње савремене државе и независног судства, свакако јесте доношење Указа Кнеза Милоша 7. маја 1821. године о оснивању Првог нахијског суда, Магистрата у Србији, са седиштем у Пожаревцу, под називом Совјет пожаревачки. Први нахијски суд био је смештен у Богићевој кући која се налазила у дворишту садашње Политехничке школе. Књаз Милош је донео акт којим је утврдио надлежност Првог нахијског суда и којим је за главног нахијског кнеза поставио Јосифа Милосављевића. Књаз Милош је 6. јула 1825. године донео и први нормативно правни акт „Наставленија“ којим је прецизно регулисан парнични поступак, као и накнада судских такси. Оснивање Првог нахијског суда у Србији, са седиштем у Пожаревцу, први пут у историји одвојена је судска од управне власти, рекао је између осталог Вучићевић.

О значају оснивања Првог нахијског суда у Републици говорили су и председница Високог савета судства Зорана Делибашић, као и представница Врховног суда Србије Весна Субић.

Поводом обележавања два века трајања рада и деловања правосудних органа на овом подручју, у оквиру едиције Историјског архива Пожаревац „Посебна издања“, објављена је научна монографија под називом „200 година од оснивања Првог нахијског суда у Србији – у Пожаревцу 1821-2021“. О богатству које пружа ова књига, а која је објављена под окровитељством Министарства правде Републике Србије и Града Пожаревца, говорио је рецензент директор Историјског института Александар Растовић.

Овом догађају присуствовао је велики број правосудних радника и сарадника, међу којима и државни секретар Министарства правде Бојана Шћепановић, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, народни посланици Верољуб Арсић, Марко Милошевић и Лепомир Ивковић, представници Високог савета судства, Врховног суда Србије, Цркве…

М. П.

Share.
Leave A Reply

Skip to content