Поводом грчког националног празника, 200 година од почетка борбе за национално ослобођење грчког  народа од турске окупације од 1821. до 2021, у холу Центра за културу у Пожаревцу, организована је изложба под називом “Хероји и хероине грчке револуције 1821”, аутора Петра Родифциса Нађа, председника Националног савета грчке националне мањине.

Све присутне најпре је поздравио потпредседник Друштва српско грчког пријатељства “Риста Колоњас” из Пожаревца Југослав Станковић који је истовремено и додао да ће поменуту изложбену поставку, грађани овог града и околине моћи да погледају у наредних пет дана.

Члан Градског већа Дејан Крстић истакао је да оно што веже српски и грчки народ јесу заједничка историја, ослобађање од османлија, заједничко стварање држава, а пре свега пријатељство и братство. Крстић се овом приликом осврнуо и на рад пожаревачког Друштва српско грчког пријатељства “Риста Колоњас” чије је активности локална самоуправа одувек подржавала.

-Град ће се потрудити да се све идеје пожаревачког Друштва спроведу у дело. Потрудићемо се да наша деца, потомци сазнају што више о грчкој историји, грчкој језику и култури и да заједно са нашом културом и традицијом развијамо међуградске односе, рекао је Крстић.

Аутор изложбе Петар Родифцис Нађ истакао да је ова поставка едукативног карактера. Кроз низ изложених паноа може се видети историја ослобођења Грчке, односно почетак револуције против отоманског ропства. На 34 паноа могу се видети 32 грчка хероја и хероине и два српска уз имена и осталих српских бораца из Црне горе који су учествовали у Грчкој револуцији. 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content