Поводом 1. марта, Светског дана цивилне заштите, у Пожаревцу је одржана свечана седница Градског штаба за ванредне ситуације, којом је председавао градоначелник Пожаревца и командант Штаба Бане Спасовић. Светски дан цивилне заштите установљен је 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите. Ова организација са седиштем у Женеви има за циљ да доприноси успостављању одговарајућих структура цивилне заштите у свим државама чланицама.

            Цивилна заштита по речима Спасовића представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају такве ванредне ситуације која превазилази могућности редовног деловања надлежних органа. Крајем прошле године донет је нови закон који регулише ову област, Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама. Овим законом уређује се смањење ризика од катастрофа, превенција и јачање отпорности и спремности појединаца и заједнице за реаговање на последице катастрофа, заштита и спасавања људи, материјалних, културних и других добара, права и обавезе грађана, удружења, правних лица, органа јединица локалне самоуправе, аутономних покрајина и Републике Србије, управљање ванредним ситуацијама, функционисање цивилне заштите, рано упозоравање, обавештавање и узбуњивање, међународна сарадња, инспекцијски надзор и друга питања од значаја за организовање и функционисање система смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама.

            -Новина овог закона је што предвиђа израду Плана смањења ризика од катастрофа које морају да израде и донесу Република, покрајина и локална самоуправа. Планови смањења ризика од катастрофа се израђују на основу предлога третмана процењених ризика у одговарајућој процени ризика од катастрофа. Град је наставио да помаже  Ватрогасну службу и за ватрогасно – спасилачке јединице набављена је опрема за спасавање из дубине, термовизијске камере и други елементи опреме. Ове године биће купљено ново ватрогасно возило у вредности од 25 милиона динара. У овој години определићемо средства за израду процене угрожености и планове заштите и спасавања, која ће нам у наредном периоду бити приоритет, с обзиром на важност документа који је полазна основа за многе активности у заштити и спасавању, казао је Бане Спасовић. Он је овим приликом апеловао на грађане да не пале биљне остатке на њивама, зато што је прошле године било и више интервенција дневно и у једном моменту од пожара је  угрожено и Водоизвориште „Кључ“.

Локална самоуправа утиче на подизање свести грађана у одређеним ситуацијама, али и грађани морају дати свој допринос укупној безбедносној ситуацији. Град Пожаревац ће наставити да даје свој допринос јачању система заштите и спасавања и улози цивилне заштите како би се успоставио ефикаснији одговор на све ризике и претње које нас окружују.

                                                                                                                      Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content