2020-07-17T09:59:30+02:00 17. јула, 2020. 09:59 |

Пожаревац је боксерски град

Бокс клуб „Сретен Мирковић“ од марта 2018. године функционише под именом прослављеног пожаревачког боксера. Старији боксери почетне кораке начинили су још давних деведесетих година у бокс клубу под називом „Млади радник“, а под „тренерском рукавицом“ самог Сретена Мирковића који је након повратка у родни град  1993. године тренирао младе Пожаревљане. Данас ту улогу има његов син, такође боксер, Милијан Мирковић, виши тренер и дипломирани спортски менаџер, који тренира педесетак спортиста, узраста од шест до преко четрдесет година. 

Бокс није резервисан само за мушкарце. У клубу „Сретен Мирковић“ тренирају и девојчице, а једна од њих Сара Јовић у категорији од 33 до 36 килограма, већ је остварила прве успехе. Посебан акценат је, кажу, на безбедности, а такмичари овог клуба боксују Београдску лигу.

-Деца која стекну основе у клубу и изразе жељу да се такмиче могу да осете ринг у том почетничком рангу. Реч је углавном о млађим такмичарима од око 10 година, каже тренер Милијан Мирковић и додаје да осим најмлађих у клубу има и оних старијих који покушавају да пронађу своје место у свету бокса.

-Алекса Бошњаковић, који се такмичи у категорији до 60 килограма, у свом првом мечу боксовао је са вицешампионом Србије, а  освојио је и сребрну медаљу у Сомбору на кадетском првенству. У сениорској конкуренцији такмичи се Александар Гикић који је у досадашњим мечевима уписао све победе, додаје Мирковић.

Просторије клуба „Сретен Мирковић“ су су у непосредној близини градског парка, реновиране су, али ипак помало неусловне, те се у клубу надају да ће им локална самуоправа изаћи у сусрет и помоћи да бокс поново заживи у Пожаревцу. 

Тренер Милијан Мирковић каже да би волео да клуб изнедри име које ће оставити траг у српском боксу, као што је то урадио његов отац Сретен.

-Пожаревац је био боксерски град. Осим мог оца Србији су познати Влада Станисављевић и Благоје Вујичић. Бокс је био приоритетан спорт у Пожаревцу и волео бих да се тај његов статус у граду поврати. У Пожаревцу има потенцијала, ми у клубу имамо младе наде као што је Душан Маркићевић, децу која заиста воле бокс. Пре свега, деци желимо да улијемо љубав према боксу као једној племенитој дисциплини, да их научимо да бокс не злоупотребљавају, већ да се надмећу спортски, у рингу.

У клубу „Сретен Мирковић“ кажу да је тежња да се неко коло Београдске лиге одржи и у Пожаревцу, јер су Пожаревљани некада имали прилику да у свом граду гледају врхунске мечеве. 

-Некада су се четвртфиналне, па и поолуфиналне борбе Београдског победника одржавале у Пожаревцу. Надам се да ће Град имати слуха за бокс, те да ће и клубови из Пожаревца бити домаћини једног кола лиге, каже Мирковић.