2019-07-25T09:54:10+02:00 24. јула, 2019. 18:35 |

Пожаревац: Максимална потрошња воде у јулу

     Вода из пожаревачког водовода је исправна и здрава за пиће. Нитрати су последњих дана далеко испод дозвољених вредности и крећу се око 30 милиграма по кубику воде. У овом периоду, иначе, уобичајено иду и преко дозвољених 50 милиграма. Објашњење је, у додатним количинама воде које се црпе са касете 5 и разблажују количине које се добијају из бунара изворишта „Кључ“.

      Осим интерне контроле квалитета воде која се ради у ЈКП „Водовод и канализација“, исправност контролише и Завод за јавно здравље у Пожаревцу.

     Током целог јула потрошња воде у Пожаревцу и Костолцу је максимална и исцрпљује изворишта „Кључ“ и „Ловац“. У минуту, Пожаревљани у шпицевима вуку око 280 секундних литара, што је за педесетак литара више него уобичајено. Вода се највише троши у центру града и насељу Бусије. У Костолцу је слична ситуација, потрошња иде до максималне могућности од 45 литара у секунди. Готово половина воде из костолачког водовода се троши у селима Стари Костолац и Дрмно.

      Као последица велике потрошње и високог притиска у водоводу, често долази до пуцања цеви у другој и трећој висинској зони. Понекад дневно буде, кажу у „ВИК-у“,  и до 25 интервенција на цевоводу. Из овог предузећа, такође, апелују на потрошаче да рационално троше воду како би је било довољно за све.

                                                                                                                                      Д. Д.