2018-04-16T10:44:03+02:00 16. априла, 2018. 10:34 |

НА 25. РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ САОБРАЋАЈНИХ ШКОЛА СРБИЈЕ: Политехничка школа прва у генералном пласману

Политехничка школа у Пожаревцу 13. и 14. априла била је домаћин учесницма јубиларног, 25. по реду Републичког такмичења саобраћајних школа Србије. Такмичење је организовано под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а у партнерству са Градом Пожаревцем, Агенцијом за безбедност саобраћаја Србије, Саветом за безбедност саобраћаја Града Пожаревца и Туристичком организацијом.

По интонирања српске химне у извођењу Музичке школе „Стеван Мокрањац“, а под руководством професорке Милене Арсић, говорио је директор Политехничке школе Дарко Радовановић.
-На Републичком такмичењу ученика саобраћајних школа, наши ученици такмиче се од 2008. године, и у том периоду освојили су низ награда како у појединачној, тако и у конкуренцији парова. Када је у питању генерални пласман, у последњих шест година Политехничка школа је чак пет пута била међу три најбоље образовне установе у Србији, рекао је између осталог Радовановић.

 

Осим пехара и медаља за најбоље – рачунари и камере                        

У генералном пласману, у конкуреницији 28 школа из Србије, прво место освојила је Политехничка школа Пожаревац, друго Техничка школа „Радоје Љубичић“ из Ужица, а треће пиротска Техничка школа.

У појединачној конкуренцији, од укупно 121 ученика, ђаци Политехничке школе постигли су следеће резултате: Стефан Стефановић – 1. место (возач моторних возила „Ц“ категорије); Марко Митић – 2. место (техничар друмског саобраћаја); Никола Боромиса – 5. место (возач моторних возила „Б“ категорије); Филип Стефић – 7. место (возач моторних возила „Б“ категорије); Анастасија Добрицић – 6. место (техничар друмског саобраћаја); Лазар Костић – 9. место (возач моторних возила „Ц“ категорије).

Најбоље пласираним ученицима су осим пехара и медаља уручене и акционе камере, таблет рачунари као и ауто камере. Награде су доделили Драган Станојевић, председник Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца, Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца и Мирослав Мацура, председник Заједнице саобраћајних школа Србије.

 

Овогодишње такмичење је у име Града прогласио отвореним Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца. По његовим речима, уколико би само један град или читаву државу поистоветили са живим организмом, саобраћај би свакако био његов крвоток.

-Поред многобројних трибина и едукација, одлуком локалне самоуправе младим родитељима поклонили смо више од 650 ауто седишта за бебе. Мислили смо и на пољопривреднике, којима смо обезбедили ротациона светла за тракторе. Такође, урађен је и пројекат санације црних тачака и опасних деоница на јавним путевима, на подручју Града, ове године нас очекује реализација. Све набројано део је нашег напора да путеве који гравитирају у Граду и Браничевском округу, учинимо што безбеднијим, напоменуо је Павловић.
Школе нису велике или мале по броју ученика, величини простора који користе, већ по успесима ученика које се постижу на оваквим и сличним такмичењима, сматра помоћник министра за средње образовање, и васпитање и образовање одраслих у Министарству просвете Александар Пајић.
-Подручје рада саобраћаја има понуђених 3.826 места, што је огроман број. У последњих 15 година, број ученика у овом делокругу образовања је 50 посто увећан. То говори да наша привреда захтева дубље и јаче везе са школама. Попуњеност овог образовног профила је око 98 процената. Морам да истакнем да је потреба за онима, који заврше школовање у подручју рада саобраћаја, огромно, како у Републици Србији, тако и у земљама у окружењу, рекао је Пајић.

 

                                                                             Захвалнице

У знак захвалности за подршку организацији 25. Републичког такмичења саобраћајних школа, захвалнице су уручене Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Граду Пожаревцу, Заводу за унапређење образовања и васпитања, Заједници саобраћајних школа Србије, Агенцији за безбедност саобраћаја Србије, Савету за безбедност саобраћаја Града Пожаревца, Министарству унутрашњих послова – Саобраћајној полицијској испостави Пожаревац. Захвалнице су додељене и Туристичкој организацији Града Пожаревца, Центру за културу, Музичкој школи „Стеван Мокрањац“, Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“, Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, Црвеном крсту Пожаревац, Предузећу за путеве „Пожаревац“, као и предузећу „Васке импорт“.

 

Присутнима се обратио и Мирослав Мацура, председник Заједнице саобраћајних школа Србије, који је похвалио добру координацију пожаревачке школе са локалном самоуправом и осталима, који утичу на побољшање услова у овој области рада. -Политехничка школа као организатор овогодишњег такмичења, прави је пример како ово надметање треба убудуће организовати, рекао је Мацура.
У оквиру такмичења, у центру града је у суботу, 14. априла, организована пратећа манифестација, односно промоција безбедности учесника у саобраћају. Циљ је био да се укаже на коришћење сигурносних појасева приликом вожње у аутомобилу, како на предњем, тако и на задњем седишту.
Душко Пешић, начелник Одељења за планирање, превенцију и едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја Србије, рекао је да према последњим истраживањима, употреба појаса на предњем седишту је 75,6 процената, а на задњем око 11,5 процената. У Шведској је то изнад 98 процената. Уколико би сви користили сигурносни појас, у саобраћајним несрећама страдало би 250 – 300 људи мање. Овога пута грађани су могли да погледају и испробају два симулатора – чеоног удара и превртања. Такође, промовисане су и такозване „пијане наочаре.

Опширније о овом догађају можете прочитати у регионалном недељнику „Реч народа“ у уторак, 17. априла.