2018-02-17T17:56:10+01:00 17. фебруара, 2018. 17:53 |

ПОЖАРЕВАЦ НА ВИНСКОМ ПУТУ: ДЕСЕТИ САЈАМ ЕТНО ПИЋА И СИРЕВА НА ВТШСС

Вино је више од пића, благотворно је за здравље, вино је традиција и култура и пије се из стаклених чаша

Десети сајам „Дан етно пића и сирева Браничевског округа“ који организује Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу окупила је данас четрдесетак произвођача вина, ракије и сирева. У дегустацији квалитетних воћних ракија, највише је било шљивовице, виљамовке, кајсије, а нашла су се и понека егзотична попут аниса и дрена, добрих белих, розе и црвених вина  и исто тако разних сирева са специфичном обрадом, од белих до димљених, крављих, козијих и овчијих, уживао је велики број посетилаца из Пожаревца и околине.

           Сајам је отворио директор ВТШСС др Владан Ђулаковић подсетивши да се пре десет година почело скромно, а да је данас то празник за све који знају да праве и конзумирају воћне и млечне „деривате“.

           Мада је Сајам у називу носи Браничевски округ, излагачи су овог пута стигли и са других подручја, Подунавског, а могла су да се пробају и неготинска вина. Пажњу посетилаца привукла је ракија од шљиве „рановача“, цењена по квалитету и названа по месту у коме се производи – петровачком селу Рановцу. Вино је на сајам стигло од винара из Кличевца, Пољане, Жабара, Лопушника, излагао је Клуб винара и виноградара Пожаревац, винари из голубачког краја, из Подрума Браничевске епархије… Дегустирало се уз сиреве из Бистирце, Дубоке, Ћириковца, Душманића…

           У оквиру „Дана етно пића и сирева“ предавања су одржали др Снежана Јовановић са Пољопривредног факултета у Београду, Дарко Богдановић, енолог из Винарије „Радовановић“ Крњево, др Славица Чабрило са ВТШСС у Пожаревцу.

           Најквалитетнијим пићима, пошто је Сајам имао и текмичарски карактер, додељене су златне, сребрне и бронзане медаље.