МЕЂУНАРОДНА    ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ПОЖАРЕВАЧКОГ УДРУЖЕЊА „ЂУРА ЈАКШИЋ“ И „КОДЕКС АРТ МС“

Пожаревачко Удружење ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“и „Кодекс АРТ МС“, предвођени Снежаном Милошевић, у наш град су на Међународну ликовну колонију изнова довели више од пола стотине сликара из целог света.

Окупљени су ствараоци из Норвершке, Немачке, Чешке, Словачке, Естоније, Русије, Белорусије, Израела, Литваније, Авганистана, Јужне Кореје, Египта, Казакстана, Јерменије, Хрватске, Словеније, Укарајине, Босне и Херцеговне, Црне Горе, Молдавије, Мексика, Индије, Грчке, Македоније, Француске, Румуније, Бугарске и Србије. 

КОЛОНИЈА СВЕТСКОГ ГЛАСА

Уметници, под пуном сликарском опремом, не скривају одушевљење организацијом, кредибилитетом окупљених стваралаца и драгоценом разменом искустава. Надају се да ће имати прилику поново да дођу и стварају у Пожаревцу.

Тих дана обилазили смо их у више наврата и сваки пут затекли одличну атмосферу и све већи број уметничких дела инспирисаних нашом земљом и посебно Пожаревцем.

Сликали су у атељеима у просторијама Кодекса и на различитим локација у Браничевском округу и Београду.Неке од њих, успели смокоји минут дуже да одвојимо од платна и дружења са осталим сликарим.

          Marianne Larsen Valer

Маријане Ларсен Валер (Marianne Larsen Waaler)долази из централне Норвшке, близу Осла. Давне 1985.године, у време старе Југославије, боравила је у Црној Гори. У Србији је по први пут. Сликарство јој је у генима, од дедова, а интензивно слика у последњих 15 година.

– Каже да је јако задовољна овом колонијом, организацијом, учесницима, енергијом.., и додаје: – Инспиративно је стварати заједно са другим сликарима. То је специфична синергија, а посебно јер су учесници врло квалитетни уметници. На Колонију ме је позвала Снежана Милошевић, пошто смо се упознале на Симпозијуму уметника у Немачкој. Захвална сам на позиву, ово је дивна земља, град, људи и значајно уметничко искуство.

                 Vakilj Šajhegdinov

Из Републике Башкирије у Пожаревац је дошао Вакиљ Шајхетдинов.Члан је Савеза уметника СССР. Откако је завршио факултет слободан је уметник. Ради фреске, зидно сликарство, флорентинске мозаике, графику, акварел, уље на платну. Учествовао је на ликовним колонијама у много земаља, а ова има посебан значај:

На колонији у организацији Кодекса сам по други пут и увек бих се поново вратио, јер је одлично организована у сваком смислу. Допада ми се уметнички ниво, јер су учесници заиста добри сликари, који не само да су високо професионални, већ и међусобно компатибилни. Разумемо се и без речи, штомного вреди. Стварајући међу другим уметницима обогаћује се сопствена палета…, а приликом сликања напољу сјајна је интеракција са грађанима. Свеукупно је вредно искуство.

                   Said Zemar

Саид Земар је из Авганистана. Тренутно живи и ствара у Русији. Завршио је Сурикову академију у Москви и члан је Међународног савеза уметника у Москви.

– У Кодексу је одлична организација, Снежана и Вјера су за све на располагању, каже Саид и додаје:- Имамо све што нам је потребно, односи су пријатељски, а уметнички набој изузетан. Учимо једни од других и то је драгоцено. Посебно је значајно то што ћемо и излагати дела настала на Колонији. Овде су уметници из целог света и велико је задовољство бити део ове Колоније.

 

                 Arsenij Homčik

Арсениј Хомчик из Белорусије, члан је Савеза дизајнера Белорусије. Од малих ногу је у уметности, од уметничке основне школе, преко средње, све до факултета. У Србији је по први пут и одушевљен је. Чак је сам чуо за колонију Кодекса и први направио контакт преко пријатеља.

– Ово је лепа земља и дивни људи, а Колонија је заиста квалитетна, светска, о чему сведоче окуљени сликари. Одлично сарађујемо, дружимо се, размењујемо искуства и знања у заиста посебној атмосфери и енергији, рекао нам је Арсениј.

 

 

Наставља се путем плодне културне историје

 Удружење ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ Пожаревац посвећено је очувању културне баштине, успомена и визуалном приповедању.

Тим циљевима посвећени су бројни пројекти овог Удружење, попут: „Сведоци времена“, „Путевима династије Обреновић“, „Око Пожаревца, око Европе“ „АРТенативни погледи пожаревачке омладине“, „Балкане мој“, „Љубав и разумевање“, „Арт ефакт“… Међу хроничарима града Пожаревца су Драган Тасић, Ђорђе Станић, Анатоли Концуб, Саид Земар, Виктор Новицки, Владимир Напренко, Људмила Чагина, Љиља Шошан, Анатоли Ивакин, Цлеменс Беунгкун Соу, Вакиљ Шајхетдинов, Олег Сковородка, Валери Тимофеев, Галина Бодјакова, ВјераЂукић…        

                  Снежана Милошевић

Град Пожаревац има дугу и плодну културну историју као здраву основу за опште уздисање. Треба обратити пажњу на стари, као и нови Пожаревац и омогућити повратак пожаревачке омладине локлној традицији, као основи будућег развоја. Идеја Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца је да пробуди успаване ствараоце и да покрене планету Земљу на критичко промишљање света у коме живе. Управо из тих разлога, већ дванаест година Пожаревац је град љубави, разумевања, толеранције, помирења и праштања. Култура мири и прашта, и окупља на међународним ликовним колонијама учеснике из целог света, јер Град Пожаревац не престаје да брине о култури“, истиче Снежана Милошевић, председница УЛС „Ђ. Јакшић“ Пожаревац и власница „Кодекс АРТ МС“.

– Зато постоји стална потреба за образовањем и доступношћу културног наслеђа за стварањем младих колекционара, спонзора и познавалаца, што представља полазну основу у стратегијама развоја. Шансу за успех, у оквиру међународне заједнице, посебно имају земље и средине са богатом историјом, културом, обичајима, очуваном и здравом природом, што ће постајати све ређе и скупље, истиче Снежана.

 

ДОПРИНОС УДРУЖЕЊА „ЂУРА ЈАКШИЋ“

Доносимо и реч уметничке критике, МА историчарке уметности – кустоса Јулије Башић, која је између осталог забележила:

– У протеклих пет година, а у Пожаревцу још активније у претходне две, почињу да се разматрају и користе најбитнији потенцијали нашег наслеђа, а то је управо „људски потенцијал“, од кога у значајној мери зависи начин спровођења културне политике.

– Данас се ретко наступа у култури без јасно дефинисане мисије и реализације интернационалних семинара и стручних скупова који залазе и дубље у будуће планове и размене примера добре праксе. На тим окупљањима остварују се и оствариваће се нови (п)огледи, али се и размењују постојећа искуства. Удружење „Ђура Јакшић“ је изузетним међународним дискурсом и комуникацијом отворило разна питања, уочило проблеме и дилеме који проистичу из музејске свакодневице. Једном речју, активним учешћем у променама сопствене садашњице и укључивањем у садашњицу интернационалних ствараоца, Удружење је начинило кораке на путу дефинисаном жељом да музеји постану модерне институције, да музеји могу постојати ван музејских зграда и физичког простора, ради остваривања двосмерне комуникације.

– Да ли ће нас брига за очувањем баштине других народа подсетити на оно вредно што и ми морамо да сачувамо, и не само кроз материјално наслеђе, већ и оно нематеријално што љубоморно кријемо? Зато се управо на овој Ликовној колонији у организацији Удружења „Ђура Јакшић“ у Пожаревцу сусрећу заштитари наших и сопствених успомена којима најбоље полази за руком, неки кажу оно најтеже – визуелно приповедање. А они долазе са свих са свих страна света у Пожаревац, град који брине о култури, а сада у фокус ставља и младе суграђане кроз алтернативе приступе, прихватајући их као тезаурус нових (п)огледа.

А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content