2019-12-25T14:25:51+01:00 25. децембра, 2019. 14:24 |

Пожаревац: Новогодишњи сајам ученичких задруга

У Основној школи „Доситеј Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу организован је Новогодишњи сајам ученичких задруга на којој је учествовало 15 основних и средњих школа са територије Града.

Овај дводневни догађај организован је под покровитељством пожаревачке локалне самоуправе, Туристичке организације Града, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

            Отварању  Сајма присуствовали су председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, члан Градског већа Томица Стојановић, директори ученичких задруга, основних и средњих школа Браничевског управног округа, гости из Сремске Митровице и Кнића, као и представници Еколошког друштва „Пријатељи Чачалице“.

У име домаћина присутнима се најпре обратила директорка ОШ „Доситеј Обрадовић“ Ивана Јоксимовић, која је напоменула да оснивање ученичких задруга које су саставни део пилот пројекта надлежног министарства и Града Пожаревца, за циљ има васпитну улогу, стицање радних навика, друштвене одговорности код ученика, као и развијање предузетничког духа.

-Сви изложени предмети, украси, новогодишње честитке, продукт су великог труда и залагања малих задругара, њихових родитеља и наставника, напоменула је директорка Ивана Јоксимовић.

У име локалне самоуправе Сајам је отворио председник Скупштине Бојан Илић, који је подсетио да је Пожаревац од ове године поносни зачетник пројекта Министарства образовања у коме све школе са територије једног града имају основане ученичке задруге. Овај сајам је, како је рекао, у среду и четвртак, представио све оно што су веште руке, иновативни, млади умови успели да створе.

-Град Пожаревац не пружа само пуну подршку овом сајму, већ читавом концепту ученичких задруга, уверен да енергија просветних радника, ученика, као и њихових родитеља мора показати изванредне резултате. Највећа корист која ће врло брзо проистећи из читавог овог пројекта јесте да ће многи од младих Пожаревљана спремно дочекати крај школовања, наоружани примењивим знањем, нагласио је Илић.

У поподневним сатима, Новогодишњи сајам посетили су помоћник министра просвете за основно и средње образовање Републике Србије Милан Пашић, саветница Министарства образовања задужена за ученичке задруге Гордана Степић, као и руководилац Школске управе Велиша Јоксимовић.

Иначе, у оквиру Сајма организована је и традиционална Доситејева новогодишња рециклажна модна ревија, док су у музичком делу програма наступили ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

          М. П.