Деветог маја 1945. године, капитулацијом нацистичке Немачке, окончан је Други светски  рат. Тај датум се у Србији и широм Европе слави као Дан победе.

Због пандемије корона вируса ове године је овај значајан датум српске историје обележен скромније него иначе, полагањем венаца на споменике погинулим борцима Црвене армије и погинулим родољубима, који се налазе на простору Спомен парка Чачалица. Венце су положили представници амбасаде Руске Федерације, представници војске и полиције, Града Пожаревца, СУБНОР-а, Градског одбора СНС и СПС, Свесрпског козарског савеза, као и предстваници Браничевског округа и Градске општине Костолац.

Дан победе над фашизмом слави се 9. маја, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију, иако је заправо Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније, безусловном капитулацијом царског Јапана након трагичне употребе и у Хирошими и Нагасакију.

Наиме, 9. маја 1945, према московском времену, совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Почев од тада, тај дан се свечано обележава у великом броју земаља света.

Share.

Comments are closed.

Skip to content