IMG_8621Дан победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај и 72. годишњицу од коначног слома и пада немачког Трећег рајха, Пожаревљани су обележили пријемом у Градском здању, полагањем венаца на Спомен костурницу палим борцима Црвене армије и Споменик стрељаним родољубима. Бројне госте међу којима и представнике амбасаде Руске Федерације, Белорусије и Украјине, угостио је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

Међу званицама били су Арсен Ајсин, први секретар у Амбасади Руске Федерације, Виктор Чикилевски, саветник у Амбасади Белорусије, Јевгенија Филипенко, саветник – министар у Амбасади Украјине, Игор Винокуров, саветник у Амбасади Украјине, Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа, Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца, Милић Јовановић, заменик председника Скупштине града Пожаревца, представници цркве, борачких организација, пуковник Золтан Дани, пуковник Драган Месаровић, командант Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу, капетан Жељко Фуштић, начелник Центра Министарства одбране Пожаревац,  помоћници и саветници градоначелника Пожаревца, чланови Градског већа, директори јавних предузећа и установа.

Обраћајући се присутнима, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је истакао да је Други светски рат донео Србији велика разарања и губитак становништва. У укупном броју од око 55 милиона људи који су тада изгубили животе, наша земља је сразмерно броју становника имала удео у жртвовању за слободу Европе какав ни много развијеније државе не би издржале.

IMG_8612-Велика је привилегија и част за сваког човека, у било ком тренутку у историји да прославља Дан победе, дан када су његови преци дали животе за слободу. Они су нам тада дали, не само ту слободу коју данас уживамо, већ и најлепши дар сазнања да су наши дедови и прадедови тада били на страни правде. Бити на страни правде, непобитна је истина и далеко је важније него бити на страни победника. Једно не искључује друго, и могуће је звати се победник са горким укусом неправде у устима, али, како то кажу, правда је понекад спора, али увек достижна да онима који су били на страни човечности стави на крају и венац онога који тријумфује. Зато данас ми Срби, раме уз раме са великим силама које су четрдесетих година прошлог века поразиле нацистичку Немачку, подижемо главу и поносимо се нашим прецима који су се против фашизма борили, под било којом капом и симболом. Када узмемо у обзир моћну немачку ратну машинерију, готово невиђену до тада у историји ратовања, сигурно је да би тај рат много дуже потрајао, и са много већим последицама, да армија окупљена у тадашњем Совјетском савезу није кренула у одлучан јуриш. Мишљења сам да је управо тај поход ваших предака драги пријатељи из Руске Федерације, Украјине и Белорусије, био тај тренутак када је правда ореол победника ставила на главе праведника. Тај дан, 9. мај, када је генерал Жуков ратификовао испред савезника споразум о немачкој капитулацији данас славимо, јер на то имамо право. Право, али и обавезу да тиме одамо почаст многима који су се за тај 9. мај 1945. године борили, али га нису дочекали, нагласио је Спасовић.

IMG_8593Девети мај, Дан победе, Пожаревљанима је честитао први секретар у Амбасади Руске Федерације Арсен Ајсин, нагласивши да је ово заједнички празник којим се прославља победа нада највећим злом у историји човечанства – нацизмом.

-Наши преци су гинули на фронтовима да би нове генерације добиле право на живот. Они су дали животе за просперитет, благостање и будућност генерација које долазе, рекао је Ајсин.

Министар – саветник у Амбасади Украјине Јевгенија Филипенко је истакла да је ова трагична страница наше заједничке историје донела видне поруке којих требамо да се сећамо.

-Драго ми је да ви Срби као и украјински народ памтите наше хероје, чувате њихове споменике и негујете сећање на нашу заједничку победу, казала је Јевгенија Филипенко.

У уметничком делу програма наступили су Градски женски хор „Барили“ и ученици 2. разреда Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“, Јован Ђокић и Павле Павловић.

                                                                             ПОЧАСТ ОСЛОБОДИОЦИМА

IMG_8654Након свечаности у Градском здању, у Спомен парку „Чачалица“ на спомен обележја погинулим Црвеноармејцима и стрељаним родољубима у Другом светском рату, положиле се венце делегације амбасада Руске Федерације, Белорусије, Украјине, Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, СУБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912- 1920. године Пожаревац, Удружења ратних ветерана, инвалида и породица погинулих бораца Пожаревац, Градски одбор СНС и Градски одбор СПС.

Овом приликом, директор Народног музеја др Гордан Бојковић је истакао да су од 1941. до 1944. године на тлу Чачалице вршена сахрањивања, свих оних које је пре свега квинслишки режим поубијао, зато што се нису слагали са његовом идеологијом, али и зато што нису пристајали на окупацију Србије у Другом светском рату.

-То су пре свега били млади људи, углавном деца оних који су ту Немачку успешно одбијали у Првом светском рату. Највећи број њих били су средњошколци или студенти првих године факултета Универзитета у Београду. Нису то били само идеолошки противници режима, јер је у то време на простору Србије и некадашње Југославије беснео грађански рат између супротстављених идеологија, већ су пре свега били људи који нису могли да се помире са владајућом идеологијом која је тврдила да Срби дају своје најбоље резултате само када су робови и да је за Србе добро да буду робови“, рекао је Бојковић.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content