2021-03-30T15:03:10+02:00 30. марта, 2021. 15:02 |

Пожаревац: Одржана седница Савета браничевског управног округа

Др Иван Рајичић, др Иван Бошњак и др Јонел Субић

У кабинету Браничевског управног округа данас је одржана седница Савета браничевског управног округа, којој су осим начелника Александра Ђокића и градоначелника Пожаревца Саше Павловића, присуствовали и представници свих локалних самоуправа, као и Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Института за економику пољопривреде.

Између осталог чланови Савета информисани су о тренутној епидемиолошкој ситуацији и вакцинацији у округу. Директорка Завода за јавно здравље у Пожаревцу др Ана Јовановић истакла је да епидемиолошка ситуација у нашем округу није безазлена, да је неопходно да се грађани у сваком тренутку придржавају мера које је прописао Кризни штаб.

-Закључно са 29. мартом, у Браничевском округу корона вирус потврђен је код укупно 8.930 људи. Обзиром на овакву ситуацију, у фокусу је вакцинација и имунизација. Имунизација је најефикаснији начин примарне превенције која може да да резултат и која ће сутра довести до тога да се спречи ширење инфекције. Уколико располажемо што већим процентом вакцинисаних грађана имуних на инфекцију, можемо очекивати да ће доћи до спречавања, односно престанка ширења вируса и појаве нових новозаражених случајева, рекла је између осталог др Јовановић.

Др Ана Јовановић

Заштита реке Пек такође је била једна од тема данашње седнице Савета браничевског округа. Председник општине Кучево др Иван Рајичић који је указавши на проблем воденог тока, напоменуо да су формирани радни тимови које чине представници свих општина кроз које протиче река Пек. Такође, две независне референтне лабораторије извршиле су анализу воде на простору сваке општине појединачно.

-Након узорковања воде у Пеку крај Кучева, анализе су показале повишене вредности одређених метала у првом реду бакра, мангана, гвожђа и сулфата. С тим у вези, ЗЗЈЗ „Тимок“ у Зајечару извршио је контролну анализу. Резултати су показали такође повишене вредности, али с обзиром на то да је узета дан касније, вредности су биле нешто ниже, међутим и даље веће од референтне. Општински Штаб за ванредне ситуације је по доношењу одређених препорука и закључака, исте проследио кабинету председнице Владе Србије, кабинету председника Републике као и свим надлежним министарствима задуженим за ову област, истакао је др Рајичић.

Саветник за плански развој др Иван Бошњак нагласио је да је на данашњем састанку разговарано и о томе које су обавезе јединица локалних самоуправа у циљу што бољег и ефикаснијег будућег развоја, а у интересу грађана и привреде овог региона.

 

Опширније у недељнику „Реч народа“ од уторка, 6. априла.