2021-03-04T12:38:21+01:00 4. марта, 2021. 12:26 |

Пожаревац: Опозициони одборници о бесплатним рачунарима за ђаке

Одборничка група у Скупштини града Пожаревца коју чини ДЈБ и РИИС ИСТОК  предала је предлог изменe правилника о финансијској подршци породици са децом, како би породице могле лакше да  остварују своја права, између осталих и право на бесплатне рачунаре.

-Док држава не схвати да дете из Београда и дете из Црне Траве имају иста права, да је образовање право све деце, а да држава треба свој деци да обезбеди бесплатне уџбенике, оброк и превоз, као и бесплатне екскурзије, постоји и алтернативан начин. Градови и општине могу кроз правилник о финансијској подршци породици са децом да обезбеђују лакше остварење овог права, кажу из ове одборничке групе.

Одборници ове групе проценили су да  ће изговор владајуће већине вероватно бити износ који је потребан за набавку таблет рачунара за децу са територије Града Пожаревца.

-Ако бисмо за 5700 деце, колико је отприлике уписано у основне школе, набавили рачунаре по просечној цени од око 7000 динара, укупан износ би био нешто мање од 40 милиона динара, што је око 1 посто буџета предвиђеног за ову годину. Међутим, ако узмемо у обзир да ће и ова година бити година пандемије и неће бити концерата и неких манифестација, те ће новца остати, може се извршити пренамена. Таблет рачунари би се издавали родитељима деце на реверс. Након завршеног осмог разреда деца би враћала рачунаре које би користили ученици првог разреда у следећој школској години. Дакле, оволико финансијско издвајање било би једнократно, само ове године. Наравно, током следећих година морао би да се коригује број истих као што ће бити и потенцијалних поправки или надоградње, али то свакако не би био велики износ.

Одборничка група ДЈБ-РИИС ИСТОК објашњава да је ово  правно и финансијски могуће.

-Београд је то већ урадио. Пожаревац може исто. Имамо по величини пети буџет у Србији, а највећи у поређењу са градовима наше величине.