2019-11-02T13:52:03+01:00 2. новембра, 2019. 13:49 |

Пожаревaц: Почели Новембарски дани културе

У Пожаревцу су почели традиционални Новембарски дани културе, који се више од педесет година организују у Пожаревцу, а као и сваке године трају током месеца новембра. Овим поводом у Центру за културу Пожаревац одржана је конференција за медије на којој је представљен садржај ове манифестације, чији је организатор Културно просветна заједница, у сарадњи са  установама културе, а под покровитељство Града Пожаревца.

Новембарски дани културе почели су омажом писцу Славиши Радовановићу Цару, а биће завршени доделом Повеље културе, 29. новембра. Током месеца биће представљено око 40 програма.

-Током новембра  свој програм представиће све установе културе које су за ову манифестацију пробрале репрезентативне програме. Културни живот нашег града је изузетно богат и културних дешавања има током целе године, а ово је само тренутак у коме се повезују сви који се баве културом. Програми ће се дешавати како у установама културе тако и у Центру за културу који је подржао манифестацију уз костолачки Центар за културу, Народни музеј, библиотеку „Илија М. Петровић“, Фондацију Миленин дом, Галерија „Милена Павловић Барили“, Историјски архив, културно уметничка друштва, удржења сликара,  школе.., рекла је  председница Културно-просветне заједнице Пожаревац  Данијела Жуковски и додала да програм обухвата изложбе, књижевне вечери, радионице, хуманитарне концерате, представе, промоције, предавања…

-Ова манифестација је значајна јер све институције отварају своја врата, додала је Жуковски и позивала Пожаревљане да осете сву културну понуду града.

ПРОГРАМ:

Члан градског већа задужен за културу Дејан Крстић,  нагласио је да Град подржава Новембарске дане културе јер они обједињавају културну понуду која обихвата не само установе културе, већ и удружења и појединце. Он је истакао да добра сарадња КПЗ, културних  установа и Града даје добре резултате. Крстић је позвао Пожаревљане да, између осталог,  14. новембра погледају документарно играни  филм „ Дневник Диане Будисављевић“, који је у јулу награђен Златном ареном на филмском фестивалу у Пули.

  Међу културним програмима издвајамо Бијенале „У Светлости Милене“ које се отвара у уторак, 5. новембра и  доделу  Повеље културе  чије ће уручење бити 29. новембра. Повеља културе додељује се за  допринос  очувању културе и културних вредности, а предлози за доделу Повеље се могу се предати до 15. новембра, у Пожаревачкој гимназији.Током Новембарских дана културе, 8. новембра, обележиће се и Дан просветних радника за када је најављена посета министра просвете.

                                                                                                       Т.Р.С.