2020-01-22T18:56:03+01:00 22. јануара, 2020. 18:56 |

Пожаревaц: Подељено 170 ауто седишта за децу

Савет за безбедност саобраћаја Града Пожаревца организовао је нову акцију поделе 170 ауто седишта за бебе рођене крајем 2019. године на територији Града Пожаревца и Градске општине Костолац.

Председник Савета Драган Станојевић је нагласио да ће у 2020. години Град за куповину ауто седишта издвојити 4 милиона динара и да ће се наставити са праксом  организовања едукативним предавања намењених родитељима, о значају и правилној употреби ауто седишта, зашто је битно да се користе увек и без изговора.

-Националном стратегијом о безбедности саобраћаја предвиђено је да се до 2021. године створе услови да у саобраћајним незгодама више ниједно дете не страда. Главни проблем код дечијих заштитних система је што се чак и онда када се користе, то ради на неправилан начин. Из тих разлога, у сарадњи са Центром за промоцију безбедности саобраћаја приликом поделе ауто седишта организујемо и едукативна предавања током којих се родитељима показује како се седиште монтира у ауту, како се дете смешта у њега и како се правилно везује, да би се у случају незгоде заштитило од евентуалних повреда, рекао је Станојевић.

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је овом приликом истакао важност правилне употребе ауто седишта, скренувши пажњу родитељима да их обавезно користе и приликом преласка најкраћих релација, јер је то најбољи начин да њихови малишани буду безбедни у саобраћају. Он је нагласио да се на овај начин омогућава безбедно учествовање најмлађих у саобраћају, а уједно се и материјално помажу родитељи. Иначе, ова ауто седишта поседују све потребне референце и атесте и веома је битно да се користе на прописан начин како не би дошло до нежељених последица.

                                                                                                          Д.Динић